Aktywne Wpisy

denwood +43
Mirko przestroga, pilnujcie co wciskacie w telefonie. Przez przypadek na kilka chwil wyłączyłem tryb samolotowy na wycieczce poza UE. Apki w tle musiały se coś zaciągnąć. Dobrze, że mechanizmy #play wykryły taki skok w rachunku i przyblokowali konto. Bo aż mi sie przypomniał rachunek 1960 zł z #orange , z czasów gdy minimalna krajowa była na 1100 zł, a telefony miały ekrany 4096 kolorów … thx #p4
Z drugiej strony to nawet
Z drugiej strony to nawet

nemo007 +133
Jako że mój kot uwielbia siedzieć wysoko i skakał po meblach szukając miejsca i dodatkowo nie wiedziałem gdzie postawić świeżo zrobiony drapak postanowiłem zrobić dla niego koci kącik i wyszło tak :-) dodam że z początku plan był żeby to zamalować na biało ale w takim surowym stanie roboczym wygląda to zdecydowanie dobrze więc zostawiam jak jest i jak widać kotu chyba też zatrybiło. koszt sądzę nieduży bo 100zł za deskę, wkręty,

Ogólnie to mam wyświetloną tabele z rekordami i chce zrobić formularz dodający rekord do tej tabeli - jest sobie tabelka a na dole przycisk, użytkownik wciska przycisk, formularz się rozwija, użytkownik wpisuje dane, zatwierdza, odświeża się strona już z nowo-dodanym wierszem tabeli.
Wydaje mi się, że ściskanie tego w jednym kontrolerze nie jest dobrą praktyką, a tworzenie kolejnego twiga w sumie z tym samym + formularz jest bez sensu.
#php #symfony #programowanie
Tak tylko mówię, chociaż wiem, że i tak to zignorujesz i będziesz się pchać w dalsze problemy. ¯\_(ツ)_/¯
@alfabetaborzy: po dodaniu/edycji modelu powinien iść redirect użytkownika (w twoim przypadku na show), właśnie żeby zapobiec takim sytuacjom.
Co do osadzania kontrolera w widoku, to jak już napisał @zakopiak to zła praktyka. Co prawda dokumentacja Symfony pozwala tak robić w wyjątkowych sytuacjach, ale lepiej żeby to było odseparowane do
@alfabetaborzy: IMHO jest dość mocno obszerna. Ale nie myl dokumentacji i guide'ów z use case'ami z materiałami do nauki programowania jako takiego. Ty wyraźnie potrzebujesz podszkolić się z programowania.
Kontroler nie jest od
W tym przypadku który opisałem, zastanawiałem się czy dobrą praktyką jest jedna akcja łącząca np wywoływanie repozytorium + tworzenie formularza i przesyłanie go do templatki czy lepiej to zrobić w dwóch oddzielnych akcjach i połączyć w jedno przy pomocy embedded controllers.
Zrobiłem teraz to wszystko w jednej akcji no