Wpis z mikrobloga

Czy to ja jestem taki wybredny czy w Mi 9T jest taki #!$%@? ekran? a konkretnie kolor biały.
Patrząc na wprost w jednej pozycji na górze ekranu temperatura kolorów ciepła, biały nie jest biały tylko żółty, na dole odwrotnie i biel prawie wpada w niebieski, ruszając ekranem góra/dół robi się dyskoteka z żółci i bieli

W ustawieniach wyświetlacza próbowałem każdej opcji i nic to nie daje, w trybie standardowym ekran żółty niemal jak w trybie czytania.
To mój pierwszy amoled, poczytałem i podobno amoledy mają taką charakterystykę bieli, no ale kurde, poważnie? Jak położę 9t obok starego redmi 5 plus to na białym tle jest niebo a ziemia na korzyść staruszka

#mi9t #xiaomi #smartfon
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mingfunk: chyba taki model Ci się trafił bo ja u siebie nie widzę takiego problemu i raczej bym zauważył jakby coś było nie tak, bo wcześniej na swoim huaweiu musiałem regulować balans bieli bo też mi to przeszkadzało.
  • Odpowiedz
@mingfunk: Pomijając niejednorodność ekranu (góra - dół) to każdy amoled położony obok IPS będzie wyglądał na żółty. Teraz zależy co dla kogo jest bielą. Amoledy są kalibrowane na "prawidłową" biel czy 6500K.
IPS zazwyczaj mają bardzo zimny odcień (8000K w górę), biel jest bardzo chłodna, "czysta" i lekko zaniebieszczona czasem.
Zmartwiłeś mnie tym, że ekran ma różne odcienie w różnych częściach, myślałem właśnie nad kupnem MI9T.
  • Odpowiedz