Wpis z mikrobloga

@LegionPL: za wysoko, stracisz agresywność cięcia. Zależy jeszcze jaka stal, ja ostrzę na 600-800, spieki można trochę wyżej, powiedzmy 1200.
  • Odpowiedz
co to jest agresywność cięcia?


@delirium_memes: łatwość z jaką krawędź tnąca "wgryza" się w materiał. Nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć, ale łatwo to odczuć porównując np stal węglową i nierdzewkę, albo krawędź tnącą wykonczoną na lustro, która np z łatwością goli włosy na przedramieniu, ale będzie miała problem z wygodnym cięciem np kartonów czy struganiem kijów itp.
  • Odpowiedz
@delirium_memes: nie wiem co na to stolarze, ale spróbuj wypolerowac ostrze na papierze wodnym typu 4000 i później na 600 i porównaj którym się łatwiej struga kijki...
  • Odpowiedz
aha. Czyli brzytwa ciezko się struga kijki.

Ciekawe co na to stolarze polerujący ostrza dłut na skórze


@delirium_memes: dłuta nie są do przecinania a ścinania materiału. Mają być gładkie by jedyny opór występował na samej krawędzi tnącej co zapewne przełoży się na precyzje cięcia. Odwrotnie jest gdy nie ścinasz wiór na drewnie a przecinasz karton na pół. Wtedy oprócz nacisku ostrza na materiał dokładasz ruch równoległy do krawędzi tnącej.
  • Odpowiedz