Aktywne Wpisy
sylwke3100 +437
wolny_kot +177
Wyjaśniło się skąd ten kwik o cpk. Właściciele działek pod cpk wpłacali po 120k na kampanie horaly, a zwrot z nawiązką mieli otrzymać że sprzedaży gruntów pod cpk.
Oj zesrało się pisowcom xD
#ciekawostki #polityka #cpk
Oj zesrało się pisowcom xD
#ciekawostki #polityka #cpk
pytanie trochę z pogranicza #foodscience od laika, także z góry sorki za braki w wiedzy.
Nurtuje mnie jedna zagwozdka: robimy sobie kimchi. Do kimchi używa się mąki ryżowej lub zmielonego ryżu gotowanego w wodzie. Kimchi sobie fermentuje w circa pokojowej temperaturze przez spory czas.
I wtedy wchodzi ona, cała na biało - Bacillus cereus. I jej przetrwalniki, które wytrzymują 100 stopni celsjusza. Co sprawia, że takie kimchi nie truje Koreańczyków? :D
Dzięki z góry za odpowiedzi.
#biochemia #biologia #mikrobiologia #biotechnologia
Bakterie mlekowe hamują namnażanie bacillus cereus.
Im wcześniej fermentacja wystartuje, tym lepiej. :)
źródło1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326182
źródło2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234703/