Aktywne Wpisy
![sylwke3100](https://wykop.pl/cdn/c3397992/sylwke3100_9B0XXrYulX,q60.jpg)
sylwke3100 +437
![sylwke3100 - Wiecie jak zepsuć pączek? Dać tego gówna na górę. To powinno być prawnie...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/677b81c243b11565d6f2b269693c330e786207ef90da7b3395a2c7b03821c585,w150.jpg)
źródło: skorka_pomaranczowa_01
Pobierz![wolny_kot](https://wykop.pl/cdn/c0834752/faeae13c9f8cb8e9972224307ccdc5d7b7c28bed46572f6ed4fbb1d2ce0f9f9b,q60.jpg)
wolny_kot +177
Wyjaśniło się skąd ten kwik o cpk. Właściciele działek pod cpk wpłacali po 120k na kampanie horaly, a zwrot z nawiązką mieli otrzymać że sprzedaży gruntów pod cpk.
Oj zesrało się pisowcom xD
#ciekawostki #polityka #cpk
Oj zesrało się pisowcom xD
#ciekawostki #polityka #cpk
pytanie trochę z pogranicza #foodscience od laika, także z góry sorki za braki w wiedzy.
Nurtuje mnie jedna zagwozdka: robimy sobie kimchi. Do kimchi używa się mąki ryżowej lub zmielonego ryżu gotowanego w wodzie. Kimchi sobie fermentuje w circa pokojowej temperaturze przez spory czas.
I wtedy wchodzi ona, cała na biało - Bacillus cereus. I jej przetrwalniki, które wytrzymują 100 stopni celsjusza. Co sprawia, że takie kimchi nie truje Koreańczyków? :D
Dzięki z góry za odpowiedzi.
#biochemia #biologia #mikrobiologia #biotechnologia
Bakterie mlekowe hamują namnażanie bacillus cereus.
Im wcześniej fermentacja wystartuje, tym lepiej. :)
źródło1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326182
źródło2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234703/