Wpis z mikrobloga

@rosso_corsa: A jesteś pewny, że tak działa ten konwerter? To nie jest tak, że potrzebujesz podać niskie napięcie na stronę, gdzie robisz pomiar z której wchodzisz na wysokie i odwrotnie?

Jakbyś potrzebował zrobić z 5V 3,3 to chyba nie trzeba aż tak kombinować? ;)
  • Odpowiedz
@emdey: z drugiej strony wydaje mi sie ze oba vcc czyli 3v i 5v one mogą być wejściowe tzn nie działa tak ze 5v staje sie 3v tylko musisz tez podac 3v do płytki zeby miec konwersje sygnału
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: no dwukierunkowa znaczy ze jak chcesz podpiąć moduł który ma logike 5v do takiego np wemos d1 to też mozesz, ale wydaje mi się, że do obydwu pinów 3v i 5v musisz podać zasilanie. to nie działa jak przetwornica. jak chcesz miec 3v z 5v to albo przetwornica albo dzielnik napięcia
  • Odpowiedz
@daczka92: no i zrobilem. na HV dalem 5V, na LV dalem 3.3V no i GND. efekt jest taki ze na wszystkich pinach LV jest teraz 3.3V stan wysoki bez wzgledu na to czy od strony 5V dam jakis sygnal czy nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rosso_corsa: nie uzywalem nigdy, jak pisalem wyżej tak mi sie wydaje. Zobaczylem na szybko pare schematow w necie, sprobowalem wyszulac czy ktos tego uzywa jak przetwornicy (nie znalazlem) i taki mam wniosek ze tak to dziala. Gnd masz spięte z dwoch roznych zrodel ze soba?
  • Odpowiedz