Wpis z mikrobloga

Cześć, w tych dziwnych czasach postanowiłem się douczć. Jako że zakładam akwarium to wymyśliłem żeby zautomatyzować trochę czynności i wykorzystać do tego STM32 Nucleo.
Proszę o pomoc w wyborze płytki. Mocniejsze M0 czy słabsze M4? Czy może nie ma sensu cebulić 20 zł i od razu kupić mocne M4 za 80 zł?

Prawdopodobnie będę miał sporo prostego kodu - sterowanie pwm w lampie, sterowanie wentylatorem, dolewanie wody (2 czujniki + silniczek elektryczny). Jakieś bardziej skomplikowane rzeczy na razie nie są mi potrzebne.
EDIT programowałem coś kiedyś na ATmegę8
#elektronika #nucleo #stm32
  • 12
nie mam sentymentu

@pilot1123: szkoda, 8080 to bardzo fajny procek xd

Weź sobie M4, bo może kiedyś zachce ci się rozbudować akwarium o wyrzutnię rakiet ziemia-powietrze z naprowadzaniem i zawsze lepiej mieć coś mocniejszego pod ręką.
@pilot1123: weź M0, zrób co masz zrobisz, nauczysz się i stwierdzisz czy jest to OK.

Potem zamów sobie M4 i działaj większe projekty a na koniec przesiądź się na H7 :)

Możesz też sobie wziąć ESP8266 albo ESP32 z gotowym konwerterem i pinami, wrzucić to do sieci a na malinie napisać serwerek mqtt albo tcp który będzie tym zarządzał :)