@macrusher: używam Aptana Studio 3. ;) Nie jest to błąd stricte składniowy, bo w niektórych przypadkach używa się podstawienia w warunku, więc wątpię czy by podkreślił.
@BeniaminQ: takie działanie nie zwróci alertu o błędzie, bo jest ono jak najbardziej dozwolone. Przeoczyłem go, bo efekty tej pomyłki wychodziły na jaw na koniec wykonywania skryptu, więc debugowałem od końca. :<
@rss: większość IDE uznaje to za warning i by podświetliło. Jest to jeden z powodów dla których każde porównanie z przypisaniem komentuję że tak ma być (aby ktoś przeglądając mój kod nie "poprawił" tego z rozpędu".
@rss: Jeśli porównywałeś z jakąś stałą wartością to było to łatwe do wyszukiwania stosując odwróconą kolejność porównania, tj if (false == $variable) lub if (MY_CONSTANT == $variable). W takich przypadkach użycie "=" wywali błąd PHP'a ;) Na początku ten zapis wydaje się dziwny, ale po przyzwyczajeniu pozwala uniknąć błędów tego typu :)
ifdałem
=zamiast
==. >:[
#php #gorzkiezale
Komentarz usunięty przez autora
@vegat: tu akurat miałem do czynienia ze zmiennymi, ale sama rada bardzo dobra, dzięki! :D