@Jahcob: w #czechy jest od weekendu i oficjalnie mozna wychodzic z domu tylko do pracy (zalecenie pracy z domu gdzie sie da), po niezbedne zakupy (zalecenie zakupow przez internet, w Pradze ro bardzo popularne) i w nagłych przypadkach gdzie nie ma innej mozliwosci (np pomoc starszym osobom z rodziny). Możliwa grzywna 50000kc.
Dzisiaj od północy wchodzi nakaz ze jak juz musisz wyjsc z domu to tylko w masce lub porzadnie zasłoniete
@Jahcob: ja od 2,5 tygodnia siedze na pracy zdalnej i juz powoli dostaje świra... Za to dzisiaj musiałem zrobic szybki trip autem dom -> biuro -> mieszkanie kumpla z zespołu -> dom (sprawa niezbedna do dalszej pracy z domu, unikanie kontaktu < 3m z kimkolwiek oczywiscie). Na miescie masa aut, pieszych z psami, dziecmi, na spacrach... a teraz z balkonu (obrzeza miasta) naliczylem 8 osob na spacerze, nikt nie zachowuje odleglosci,
@DocEmmettBrown: jak to jest ze nakazuja nosic maski jak who i inni eksperci od wirusów mowia zeby osoby zdrowe tego nie robily bo sobie szkodza tego #!$%@? nie rozumiem
Bo pojechałem po żone(żeby nie jechała komunikacją) i nie widze żeby cokolwiek sie zmieniło
#koronawirus
@Jahcob: Kto ci tak powiedział?
Dzisiaj od północy wchodzi nakaz ze jak juz musisz wyjsc z domu to tylko w masce lub porzadnie zasłoniete
Na miescie masa aut, pieszych z psami, dziecmi, na spacrach... a teraz z balkonu (obrzeza miasta) naliczylem 8 osob na spacerze, nikt nie zachowuje odleglosci,
Wydaje mi się, ze założenie jest takie, ze jezeli wszyscy noszą maski/zabezpieczenie to nikt tego nie rozsiewa, pewnie nawet kawałek materiału zatrzyma 'wiekszość' kichnięcia i statystycznie mniej ludzi zachoruje. Lepsze niz nic w przypadku braku masek (które podobno jutro mają rozdawać)