Aktywne Wpisy
DontDoThis +4
Dostałem dziś 2 możliwości pracy
1 Mechanik maszyn komunalnych (traktory, zamiatarki)
Plusy i minusy:
+ stała stawka 25zł netto na start
+ jestem sam, nikt mnie nie kontroluje
+ proste prace typu wymiany reflektorów, elementów
- brudna praca w nieładnym zakładzie
- 4km od mieszkania
2 Typ od dzwonienia z fotowoltaiki
Plusy i minusy:
+ 1.5km od mieszkania, dojazd autobusem
+ ładne biuro
- zarobek tylko z prowizji, ale to 100zł za
1 Mechanik maszyn komunalnych (traktory, zamiatarki)
Plusy i minusy:
+ stała stawka 25zł netto na start
+ jestem sam, nikt mnie nie kontroluje
+ proste prace typu wymiany reflektorów, elementów
- brudna praca w nieładnym zakładzie
- 4km od mieszkania
2 Typ od dzwonienia z fotowoltaiki
Plusy i minusy:
+ 1.5km od mieszkania, dojazd autobusem
+ ładne biuro
- zarobek tylko z prowizji, ale to 100zł za
Składniki:
165 ml alkoholu (spirytus rektyfikowany)
8,5 ml wody utlenionej
3 ml gliceryny
18,5 ml wody
ew. kilka kropel olejku eterycznego
Składniki w podanej kolejności zmieszać. Odstawić na 72 godziny. Woda utleniona ma na celu oczyszczenie dodawanych składników z mikroorganizmów i innych niepożądanych zawartości. Olejek eteryczny doda zapach, a np. z drzewka herbacianego ma właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Można też dodać inny, o ulubionym zapachu, ale warto sprawdzić najpierw czy nie uczula.
Koszt?
spirytus 200 ml - ok. 25 zł
woda utleniona 3% 100 ml - ok. 2 zł
gliceryna płyn 30 g - ok. 3 zł
woda - zero złotych (z butelki ok. 2 zł za litr)
olejek eteryczny - ok. 12 zł za 10 ml
Łącznie: 42 zł
(przy czym kolejne 200 ml płynu kosztować będzie jedynie wartość alkoholu, a więc ok. 25 zł, co średnio daje: ok. 34 złotych za 200 ml (17 zł za 100 ml) przy produkcji co najmniej dwóch, odpada bowiem koszt pozostałych składników które nadal mamy i możemy z nich wykonać łącznie 10 opakowań po 200 ml).
Dla porównania cena "rynkowa" gotowych produktów:
- cien 50 ml - 30 zł (allegro) -> 60 zł za 100 ml
- 500 ml - 90 zł (allegro) -> 18 zł za 100 ml
- 100 ml - 30 zł
Uwaga!
Taki płyn to uzupełnienie podstawowego mycia ciepłą wodą i mydłem! Po umyciu można stosować płyn odkażający. Sprawdza się też w sytuacjach kiedy nie ma możliwości umycia rąk.
edit: kosztem będzie też koszt opakowania, najlepiej z dozownikiem, ale użyć można wielokrotnego użytku albo opakowań po kosmetykach które mają formę dozownika o odpowiedniej pojemności.
#koronawirus #diy #higiena #zrobtosam #ciekawostki #poradnik #myjzwykopem
Wiec cos nie teges w tym przepisie
Wykopek gdzies 6dni temu podal bardziej prawdziwe proporcje, tylko za cholere nie moge znalezc
@flex
Mam, w zrzutach ale za cholere nie wiem jak znalezc w tej glupiej apce linka
https://natemat.pl/zdrowie/302059,koronawirus-jak-zrobic-plyn-dezynfekujacy-na-bazie-wody-utlenionej-i-octu
@JohnMaxwell: gliceryna nic nie robi poza nawilżeniem. Do tego na razie w większości aptek jest nieosiagalna. Można z niej zrezygnować i częściej używać kremu do rąk. Woda utleniona ma ponoć zabić ewentualne mikroby w alkoholu co wydaje mi się jakby naciągane.
Tutaj masz cały dokument WHO z wyjaśnieniami dla każdego składnika i przepisami na płyn na bazie etanolu (spirytusu), albo alkoholu izopropanolu.
https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf