Postanowiłem napisać cos dla osób, które możę borykają sie z problemami na platformie AMD tj. cold booty i audio glitche w samym windowsie(to wystepowało u mnie)
Stwierdziłem ze cos trzeba z tym zrobic, wiadomo skladasz kompa odpalasz w biosie wszystko na auto myslisz co moze byc #!$%@?
no wiec najwyrazniej moze, a przynajmniej w moim przypadku
U mnie po wszystkich zabiegach na timingach safe, obnizyłem Vsoc o 0.1V, vdimm o 0.05, zaciesnilem timingi niektore, a co najwazniejsze zniknal problem z cold bootami, ktorych nie mam juz od ponad tygodnia
Mam nadzieje ze to komus pomoze, z fartem mireczki
@Zerp: sorry ale rozśmieszył mnie ten post, w stylu Xiaomi lepsze. Wystarczy tylko zrobić 10 jakichś #!$%@? rzeczy, żeby cieszyć się poprawnym działaniem telefonu/komputera. #!$%@? bios/firmware na jakiś customowy ulep, kup pamięci gskill3200 14cl, tylko 14 a nie 13, płytę msi w rewizji takiej a nie innej i obniż napięcie o 50 mV na mostku czy rdzeniu i już możesz cieszyć się niewieszającym komputerem, który miażdży intela w 7zipie.
@snieznykoczkodan: ale o co ci chodzi? to ze chce pomoc osobom ktore tez kupily ryzena i maja jakies problemy?
juz pomijam fakt ze nie nakazuje kupowania zadnych specjalnych pamieci z rev.x ani zadnego bios reflasha, a to podobno ludzie spod flagi amd maja bol dupy, gdzie ty sam wchodzisz mi na thread i cos #!$%@? o wyzszosci x na y
@Zerp: Dobrze, że pomagasz mireczkom, to się chwali, po prostu rozśmieszyło mnie to, że aby komp się nie wieszał trzeba przeczytać tweaking overclocking guide, przeprowadzić obliczenia DRAM calculatorem i zgłębiać jakie dye, jaki tydzień i nie wiem co jeszcze mają pamięci, żeby działały.
@snieznykoczkodan: to zalezy jak kto do tego podchodzi, osobiscie lubie kombinowac z takimi rzeczami, jesli nie jest to kogos bajka to jasne niech mu serwis sklada kompa z intelem, nie mam z tym problemu
przeprowadzić obliczenia DRAM calculatorem i zgłębiać jakie dye, jaki tydzień i nie wiem co jeszcze mają pamięci, żeby działały.
@snieznykoczkodan: troche mijasz sie z prawdą, poprostu szybciej bedzie jak bedziesz znac typ pamieci bo wtedy w
Zamiast się rozwijać, zwiększać swój komfort życia, kolonizować kosmos, to homo sapiens nadal morduje się nawzajem w imię urojonych, religijnych guseł i kresek na mapie. #!$%@? świat.
Stwierdziłem ze cos trzeba z tym zrobic, wiadomo skladasz kompa odpalasz w biosie wszystko na auto myslisz co moze byc #!$%@?
no wiec najwyrazniej moze, a przynajmniej w moim przypadku
Moj setup: ryzen 3600, b450 tomahawk max, 2x8 gb gskill 3200/14cl
A wiec co robimy:
1usmus jest bogiem timingow ram i napisal cały tool do wyznaczania timingow, napiec, czestotliwosci oraz roznych ustawien w biosie
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-memory-tweaking-overclocking-guide/
https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/
http://softnology.biz/files.html - taiphoon burner do rozpoznawania pamieci
U mnie po wszystkich zabiegach na timingach safe, obnizyłem Vsoc o 0.1V, vdimm o 0.05, zaciesnilem timingi niektore, a co najwazniejsze zniknal problem z cold bootami, ktorych nie mam juz od ponad tygodnia
Mam nadzieje ze to komus pomoze, z fartem mireczki
#ryzen
#pcmasterrace
Wystarczy tylko zrobić 10 jakichś #!$%@? rzeczy, żeby cieszyć się poprawnym działaniem telefonu/komputera. #!$%@? bios/firmware na jakiś customowy ulep, kup pamięci gskill3200 14cl, tylko 14 a nie 13, płytę msi w rewizji takiej a nie innej i obniż napięcie o 50 mV na mostku czy rdzeniu i już możesz cieszyć się niewieszającym komputerem, który miażdży intela w 7zipie.
juz pomijam fakt ze nie nakazuje kupowania zadnych specjalnych pamieci z rev.x ani zadnego bios reflasha, a to podobno ludzie spod flagi amd maja bol dupy, gdzie ty sam wchodzisz mi na thread i cos #!$%@? o wyzszosci x na y
eh wykop
@snieznykoczkodan: troche mijasz sie z prawdą, poprostu szybciej bedzie jak bedziesz znac typ pamieci bo wtedy w