Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jak zrobić jajecznicę żeby nie przywierała?
Bo albo jest za tłusta albo mało tłuszczy i połowa zostaje.
Patelnia to najdroższy model Gerlacha.
Są jakieś sposoby?
#gotujzwykopem
  • 10
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: Pewnie chodzi o to że za mocno rozgrzewasz patelnie, białko się szybko ścina i przywiera, spróbuj następnym razem zrobić jajecznicę na najmniejszej mocy, trwa chwile dłużej ale jajecznica wychodzi fajna kremowa
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: Łap i ucz się od lepszych:
https://www.youtube.com/watch?v=PUP7U5vTMM0

Możesz olać śmietanę i dać na zimną patelnię trochę masła i jajka. Nie rozbijać od razu żółtek. Dać chwilę żeby się białko lekko ścięło i dopiero mieszać razem z żółtkami.
I powtarzasz cały czas to:
1. Na ogień - mieszasz
2. Zdejmujesz z ognia - mieszasz

I aż do oczekiwanej konsystencji. Do tego grillowany chlebek, pomidor i boczek.

  • Odpowiedz