Wpis z mikrobloga

@Finesta: to ten osad z dna? W piwie mogą być albo drożdże albo chmiel. Od żadnej z nich się nie otrujesz :) Na butelkach jest często info aby "pić bez osadu" bo w większości piw, po butelkowaniu, coś zalega na dnie. To normalnie, grawitacji nie oszukasz. Trząsłeś butelką i te farfocle z dna wzruszyłeś? Jeśli to chmiel to uważaj na gushing, może wywalić piana z butli. Otwieraj w pobliżu zlewu heh
@Finesta: Ciekawa sprawa, bo piwa w browarach koncernowych są poddawane mikrofiltracji, która w zasadzie wyjaławia piwo. Jednakże załączony obrazek kłamać nie może, także najprawdopodobniej jest to osad drożdżowy, bądź też tzw. chmieliny. Poza ewentualnym przegazowaniem piwa nie powinno to Tobie przeszkadzać w odbiorze piwa, lecz jeżeli chcesz się tych osadów pozbyć, to najprostszym rozwiązaniem będzie odpowiednie schłodzenie piwa - osady osiądą na dnie butelki a piwo powinno się sklarować.