Aktywne Wpisy
![sawardega](https://wykop.pl/cdn/c3397992/sawardega_vzjylX1Rjl,q60.jpg)
sawardega +406
Zdrowia życzę bo najważniejsze. Byście dbali o siebie bo wtedy człowiek jest zadbany. Satysfakcji z tego jaką drogę życiową obierzecie, dobrych decyzji a przede wszystkim byście nie bali się tych decyzji w swoim życiu podejmować. Kiza i Araba w dużych rękawicach i spełnienia innych marzeń.
Życzy
Zadbany Druid
#famemma
Życzy
Zadbany Druid
#famemma
![sawardega - Zdrowia życzę bo najważniejsze. Byście dbali o siebie bo wtedy człowiek j...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b7ce44107de956f23df4734e21b6cc40ed18fca3288d4ddea22ff6d13e724f15,w150.jpg?author=sawardega&auth=268ae31b9cfc7da32792f0b9e5f57b54)
OdcienZieleni +273
![OdcienZieleni - #święta #tvpis
to zdrowych i wesolych i jak u Pana Lukasza zadowoleni...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/6a8f35e47dafc65cb7b4dfc4a80122400138d124cef502846e7e0465e9dc021c,w150.jpg?author=OdcienZieleni&auth=85396aea110966a141dfc9e320af1a36)
Pstrąg od Pana Karola Okrasy dla dwóch osób
Składniki:
- dwa średnie pstrągi
- oliwa z oliwek
- łyżeczka miodu (w oryginalnym przepisie nie dodawał, ja prewencyjnie, żeby pstrąg nie przeszedł goryczą)
- jedna cytryna (trzeba uważać, jeżeli ma grubą skórę dodajemy więcej miodu)
- czerwona cebula (u Okrasy była zwykła)
- czosnek – kilka ząbków
- dwie duże łyżki masła
- świeży koperek
- sól
- pieprz
Najpierw przygotowujemy pstrąga. Ja kupuję już wypatroszone, więc jedyne co pozostaje to oczyszczenie ryby z łusek. Skrobiemy rybę mało ostrym nożem, żeby nie uszkodzić skóry i mięsa. Ja wyjmuję także rybom oczy. Dokładnie płuczę rybę pod zimną wodą i sprawdzam, czy zostały jeszcze jakieś łuski. Po dokładnym oskrobaniu i wypłukaniu ryby, kroję po obu stronach ostrym nożem w trzech miejscach, by powstały delikatne wyżłobienia.
Przygotowuję środkowy farsz, który wyjmujemy po upieczeniu ryby. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej plasterki cytryny. W międzyczasie kroję czosnek. Siekam i potem rozcieram z solą. Kroję czerwoną cebulę i wraz z czosnkiem dodaję do zarumienionej już cytryny - będziecie wiedzieć, że jest gotowa, gdy zacznie się lekko karmelizować. Smażę cebulę, czosnek i cytrynę jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli. Zdejmuję składniki z patelni do innego naczynia by wystygły. Gdy już się lekko ostudzą dodaję miód.
Koperek i czosnek siekam na drobno, potem dodaję do masła z solą i pieprzem. Dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Pstrąga nadziewam ostudzoną cytryną, cebulą z czosnkiem i miodem. Żeby farsz nie uciekł przewiązuję pstrąga sznurkiem do gotowania/pieczenia. Nie należy zaciskać zbyt mocno, bo mięso w trakcie pieczenia odkształci się i porwie.
Do naciętych kieszonek wkładam drugi farsz.
Pstrąga piekę w 200 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut.
#smacznego #gotujzwykopem #ryba #przepisy #pstrag