Wpis z mikrobloga

Jest tutaj jakiś komputerowiec, który ogarnia BSODY i zajmuje się serwisem?

Już mnie #!$%@? bierze, a nie mogę sobie z tym poradzić. Wygląda to mniej więcej tak:

Od około pół roku mniej więcej raz na dzień dostaję na pysk BSOD'a z DPC_WATCHDOG_VIOLATION. WinDbg wskazuję na zmianę nvlddmkm, albo unknown_module. Ostatnio dał jeszcze ntkrnlmp.exe. Sprawdzałem też przez WhoCrashed, który wskazuje na wszystkich minidumpach ntoskrnl.exe. Przed każdym BSOD'em system zawiesza się na około 30 sekund i wtedy jest loteria - czasem zdarza się, że się odetnie i nic się nie stanie, albo #!$%@? sterowniki karty dźwiękowej (które po restarcie w menedżerze urządzeń z powrotem działają), ale częściej właśnie jest BSOD. Nie widzę żadnych powiązań między BSOD'ami - wylatują w randomowych momentach.

Szukałem jakiegoś rozwiązania jeszcze na podstawie FAILURE_BUCKET_ID, który był jako ZEROED_STACK_0x133, 0x133_ISR_nvlddmkm!unknown_function, albo ostatnio też 0x133_ISR_nt!KeAccumulateTicks, ale nic nie znalazłem.

Mam paczkę 17 minidumpów i jednego MEMORY.dmp - Minidumpy tutaj: https://easyupload.io/6ykbza
Jeśli MEMORY.dmp się przyda, to też mogę gdzieś wrzucić.

Wczoraj jeszcze odpaliłem memtest - przeszedł 2 passy bez żadnych errorów.

Co do samego kompa:
- OS - Windows 10 64bit (nie OEM)
- Pecet ma jakoś 3,5 roku
- Wiek systemu to podejrzewam 2 lata - formatowałem kompa raz
- CPU - Intel Core i5-6600K, 3.5GHz, 6 MB
- GPU - Zotac GeForce GTX1070 AMP Edition 8GB GDDR5 (256 bit)
- Płyta główna - Gigabyte GA-Z170-GAMING K3
- Zasilacz - Thermaltake Smart SE 530W
- Stacjonarny ofc

Za pomoc może nie zrobię wszystkiego, ale jeśli ktoś chcę, to postaram się spełnić jedno życzenie na miarę możliwości, bo już mam dość ( ͡° ʖ̯ ͡°)

NO I Z GÓRY DZIĘKI ZA JAKĄKOLWIEK POMOC

#komputery #windows10 #serwispc #pc
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ThaFog jak masz 2 albo więcej kości to zostaw jedna i zobacz czy się będzie powtarzało, czasem memtest błędy pokazuje po n-tym teście. Zaraz popatrzę na te dumpy
  • Odpowiedz
@ThaFog: w sumie trafilem na 3 stronach info o update firmwaru ssd, ale przed tym zrobilbym kopie zapasowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
i sprawdzil jej dzialanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) daj znac czy cos podzialalo, jak nie to bedziemy dalej szukac
  • Odpowiedz
@plesples: Dzięki za odpowiedź! Robiłem już reinstall nvidii i niestety nie pomogło. Może o tyle inaczej, że nie z DDU, tylko #!$%@?łem wszystkie rejestry manualnie, wszystko odinstalowałem i pousuwałem foldery, po czym w instalatorze jeszcze zaznaczyłem, żeby zrobił czystą instalację

Sprawdzę czego mi tam brakuje przez SDI i zrobię ew. update firmware SSD. Sprawdzenie pewnie potrwa kilka dni jakby co. Już miałem tak, że coś tam poinstalowałem, tydzień bez bsoda
  • Odpowiedz
@ThaFog może być że najnowsza wersja sterow coś knoci, no ale przez pół roku się zmieniały... Do głowy przychodzi mi jeszcze wyciągnięcie karty i testowanie
  • Odpowiedz
@plesples: No przez ponad pół roku żeby stery były bez update'u to raczej słabo

Do SSD nie znalazłem żadnego firmware update (Goodram IRDM Pro), a SDI pokazało, że jedyne co brakuje to "indexes". Reszta była jako nieprzeznaczona dla mojego pc
  • Odpowiedz