Wpis z mikrobloga

Niebawem Walentynki :) Takie fajne serducha robi jedna z najbardziej obiecujących polskich manufaktur czekolady - Beskid Chocolate z Węgierskiej Górki w Beskidzie Żywieckim. W przeciwieństwie do różnych podobnych produktów, to jest czekolada robiona od ziarna do tabliczki (bean-to-bar), czyli kraftowa alternatywa wobec czekoladowych eurolagerów ;-)

Jeszcze kilka serduszek czeka w łódzkim sklepie Sekretów.

#czekolada #lodz #walentynki #beskidy
maitrechocolatier - Niebawem Walentynki :) Takie fajne serducha robi jedna z najbardz...

źródło: comment_1581525293ID2DRzPfQvonb0Fiq7moy9.jpg

Pobierz
  • 4
@ntr1987: kakao rośnie w kilkudziesięciu krajach, można nawet kupić u nich ziarna (a i sprzęt żeby coś z tym ziarnem zrobić). W Polsce nie rośnie, poza pojedynczymi drzewkami w palmiarniach czy domach, choć Brytyjczycy kombinują coś z maleńką plantacją w uniwersyteckiej szklarni gdzieś w UK.

W tej chwili Beskid robi na pewno czekolady z ziaren m.in. z Panamy, Madagaskaru, Dominikany, Peru, Wenezueli i Ekwadoru.