Wpis z mikrobloga

@oslet: przecież to nawet nie jest wzorzec projektowy, co najwyżej zła praktyka - na dodatek z Twojego punktu widzenia. Nikt nie każe Ci tak definiować routingu, możesz użyć yamla, xmla lub klasycznego zapisu w phpie. Dla porównania zobacz sobie jak wspomniany przez Ciebie "ucywilizowany" laravel poleca konfigurować walidację w form requestach przez stringi np. "bail|required|exists:user,id" (oczywiście można też robić przez arrayki - sytuacja podobna do Symfony). Framework to tylko narzędzie, to
@nowiutki no właśnie i gadaj z takim :) "nie podoba się to nie używaj", "zla praktyka tylko Twoim zdaniem"... a obiecywali merytoryczną dyskusję :)
@oslet: Z tym masz rację, że routing bezpośrednio w kontrolerach to według mnie akurat nieporozumienie, natomiast można konfigurować go tak jak wspomniałeś na przykład w yamlach, co niewątpliwie jest zaletą.

Nie pamiętam dokładnych słów core devów Symfony, ale przypuszczam jest to w "dobrych praktykach" bo pozwala początkującemu stworzyć kod, który później, gdy będzie miał większą wiedzę jak i będzie tego potrzebował, to zrefaktoryzuje. Stąd Flex, autowiring i podobne rzeczy.
@oslet: nie wiem czy annotacje to wzorzec projekty czy bardziej feature/właściwość samego języka
https://javastart.pl/baza-wiedzy/java-zaawansowane/adnotacje
https://www.geeksforgeeks.org/custom-attributes-in-c-sharp/
uświadczysz tego raczej w większości wysokopoziomowych języków.

jeżeli chodzi o przeglądanie routingu w 1 pliku to szczerze wątpię że masz 1 plik przy większym projekcie. Fakt przy małym projekcie to może zdać egazmin ale przy większym robi się za duży bałagan. A tak masz podział na kontrolery, które są odpowiednikiem twojego podziału na pliki z routingami.
@MirkoDigger no ale sorry, ja nie dociekam ukrytych intencji tylko patrzę na intencje wyrażane wprost i na to jak większość projektów wygląda czyli jakie de facto zmiany na "rynku" symfony spowodowalo. Używa się pseudojęzyka w komentarzach do programowania. Dżizas. To jest raczysko i świat to kiedyś zrozumie tak jak zrozumiał ze XHTML to był głupi pomysł i robienie layoutów stron na

to głupi pomysł. Mimo że robili tak wszyscy.

Kolejna sprawa ze
Nie chce mi się dalej wymieniać, dodam że dla symfony nie istnieje też coś takiego jak single responsibility principle, tam klasy jakich dostarcza framework robią po prostu wszystko. Ta sama klasa renderuje widok, robi przekierowanie, wywołuje stronę 404, ale też zwraca instancje obiektu Doctrine i pobiera serwisy z containera lub cały container.... W dodatku autorzy nie mogli się zdecydować czy niektóre metody powinny należeć do klasy jednej czy może do innej... (np
Kolejna sprawa ze jak już tego używają to warto by się zastanowić jak to w ogóle działa, jak to w bebechach symfony jest odczytywane, przecież PHP nie dostarcza takiego narzędzia bezpośrednio a symfony to tylko skrypty w PHPie. Odpowiedź jest jedna - mechanizm refleksji. Który sam w sobie od zawsze był raczej zabawką. Nawet pomijając kwestie wydajnościowe to traktowanie metadanych o kodzie jak danych jest ryzykowną ideą. Dużo o refleksji można na
Nie chce mi się dalej wymieniać, dodam że dla symfony nie istnieje też coś takiego jak single responsibility principle, tam klasy jakich dostarcza framework robią po prostu wszystko. Ta sama klasa renderuje widok, robi przekierowanie, wywołuje stronę 404, ale też zwraca instancje obiektu Doctrine i pobiera serwisy z containera lub cały container.... W dodatku autorzy nie mogli się zdecydować czy niektóre metody powinny należeć do klasy jednej czy może do innej... (np
@oslet: kurła. napisałeś 5 akapitów w odpowiedzi na "podaj konkretnie czemu nie uzywać symfony" i w pięciu akapitach nie napisałeś ani jednego konkretnego powodu. Nie koduje długo, raptem 10 lat. Z wieloma frameworkami pracowałem, zendem 1, zendem 2, laravelami różnej maści, z symfony jestem od 1 aż do teraz. Wiesz po co są frameworki? To nie moda, to ekonomia. Ekonomia związana z adopcją, wdrażaniem, testowaniem - one są tańsze, bo szybciej
@oslet: Akurat autowiring to jest bardzo dobry pomysł, jeśli ktoś umie go wykorzystać poprawnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Symfony to service oriented, event driven framework. Niestety krzywa nauki jest za duża dla wielu, zwłaszcza, jeśli stawiają proste crudy lub maja napisać banalne api. Zgadzam się z Tobą natomiast w kwestii nastawienia developerów. Programuję w symfony od wersji 1.0 i widziałem jak to ewoluuje i jak pojawiają się