Wpis z mikrobloga

Hejka,
mam do zamontowania w domu metalowy panel 2m x 3m (waga ok 40-45kg).
W panelu sa dziury pod rotule (ponizej).
Sprawa wyglada tak, ze dlugosc sruby gwinowanej w rotuli jaka by wchodzila w sciane to zaledwie 2cm, czyli nawet nie dojdzie do betonu, trzymac sie bedzie tylko na tynku. Jest ich 10 sztuk.
Myslalem, nad kupnem dluzszych metalowych nagwintowanych kolkow do betonu. Rozwiercic jakas dluzsza sruba, aby sie zaparly betonu w srodku, wykrecic srube i wkrecic rotule.
Co myslicie o tym rozwiazaniu? Moze macie jakies lepsze pomysly?

#remont #remontujzwykopem #budownictwo #narzedzia #dom
Pobierz tertex - Hejka,
mam do zamontowania w domu metalowy panel 2m x 3m (waga ok 40-45kg)....
źródło: comment_vqKnz0HAbtIVsNnDVyMIlKe9v7Asdsgw.jpg
  • 26
@powaznyczlowiek: To sa rotule do szkla, ktore montuje sie do za pomoca mufy nagwintowanej do stopni schodow przy montazu balustrad. Takze tutaj wskazowki producenta mi nie pomoga.
Rotule wybralem wraz z firma, ktora wyprodukowala ten panel metalowy, bo jest to estetyczne rozwiazanie. Natomiast nie wiedzialem, ze te sruby w rotulach beda takie krotkie. Musze cos wykombinowac, zmiana sposobu mocowania panela nie wchodzi w gre.
Zapomnialem dodac, ze gorna strona panela bedzie
Pobierz tertex - @powaznyczlowiek: To sa rotule do szkla, ktore montuje sie do za pomoca mufy...
źródło: comment_sSyvmZf0XwvWf8c4EQDy54g0RiWHLvpm.jpg
@plazma: w jaki sposob wkleic? W sensie wywiercic dziure i zaszpachlowac razem z tuleja? To sie bedzie trzymac? Nie bedzie sie krecic przy probie wkrecenia rotuli?
łącznik do prętów gwintowanych

@plazma: hmmm, tylko ze te laczniki do gwintu M8 maja 2,8cm dlugosci. Wydaja sie troche krotkie. Moze faktycznie przejde sie do sklepu metalowego.
@tertex: tak, ale maja gwint na przelot, dlatego z jednej strony wkręcasz dajmy na to 5cm szpilki, wklejasz całość w ścianę, licujesz sobie to z tynkiem elegancko i te 2 cm gwintu z rotuli Ci w zupełności wystarczy, bo całość w ścianie będzie miała 7cm i będzie wklejona na amen :D
@plazma: a ten cynk w sprayu jest konieczny? Calosc bedzie zalana ta kotwa chemiczna. Nawet jesli by troche rdzy tam sie wdalo, to czy ma to jakies znaczenie? Ten cynk z sprayu troche kosztuje