Wpis z mikrobloga

Mirko pomusz bo już się sam zgubiłem. Sytuacja wygląda tak:

Kupuje samochód od Pana Kowalskiego który legitymuje się dowodem osobistym gdzie ma wpisany adres ul. Polna 1
Dowód rejestracyjny (na niego) ma wpisany adres ul. Polna 1 w polu C a w adnotacjach wpisany adres ul Krzywa 2 (tam aktualnie mieszka) i pieczątka starostwa.

Teoretycznie poprawny/aktualny adres w dowodzie rejestracyjnym to Krzywa 2 ale kupuje od Kowalskiego (który legitymuje się dowodem osobistym na adres Polna 1) a nie od dowodu rejestracyjnego.

Który adres wpisuje do umowy żeby przypału w WK nie było? Czy pewnie co urząd/urzędnik to po swojemu zinterpretuje?

zawołam @bigger

#kupautozmikro #mirekhandlarz
  • 4
@namiot666: Juz Ci pisze. Mielismy ostatnio kilka takich tematow. Bardzo czesto np. Ukraincy zmieniaja adresy. W nowych dowodach osobistych przyjmujesz juz tylko oswiadczenie. Czesto jak ktos ma auto kilkanascie lat to sie po drodze jeszcze przeprowadzi. Poodbna sytuacja ma czesto miejsce jak kobita wyjdzie za maz to zmienia nie tylko adres ale i nazwisko. Wtedy czesto zgadza sie tylko imie i pesel.

I co mi poradzil urzednik? Wpisywac adres zgodny ze
@bigger: No właśnie, a jak to jest ze sprzedażą auta, którego jestem współwłaścicielem? Potrzebuję jakieś upoważnienie do sprzedaży od drugiego właściciela?
Aha, jeszcze rzecz się tyczy sprzedaży Ukraińcom. Jak to w ogóle wygląda? Podają numer paszportu + datę urodzenia i coś jeszcze muszą mieć?
@moczy_morda: Upowaznienie od drugiego wlasciciela i jeden podpis, ale zdarzalo sie, ze WK kwestionowal to,ze na umowie jest jeden podpis lub lepiej - dac wspolwlascicielowi do podpisania umowe in blanco wczesniej. I temat z glowy.

Co do Ukraincow i innych obcokrajowcow. Generalnie nie ma z tym problemow jesli chodzi o wydzialy komunikacji. Sa wieksze z ubezpieczycielami i roznymi eventami, ktorych dopuszczaja sie na drodze.
Moj rekordzista #!$%@? innemu w auto po