Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Chciałem się wziąć za jakąś książkę Bartosiaka ale na pewno będzie to dla mnie za trudne. Przeczytałem, że dla laika bardzo dobra jest książka "Więźniowie Geografii". Pomożecie? Szukam czegoś co się dobrze czyta w takiej tematyce :) #ksiazki #geopolityka #bartosiak
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sunny-d: Nie jest trudna, ale miejscami nużąca. Jak chcesz coś lekkiego to przeczytaj Następną Dekadę Friedmana. To bez znaczenia, że zawiera prognozy pisane w roku 2010. Chodzi o sposób rozumowania przedstawiony w tej książce. Chociaż podejrzewam, że większa część analizy może być nadal aktualna.

Ewentualnie możesz poszukać Wielką Szachownicę Brzezińskiego, też się lekko czyta.
  • Odpowiedz
@sunny-d na przykładzie książki o Chinach... nawet jej nie chciało mi się czytać, bo w sumie jak oglądasz jego wykłady na yt itp to wydawało mi się, że już to wszystko obejrzałem w necie... na święta dostałem dwie pozostałe i będę sprawdzał
  • Odpowiedz
@sunny-d: "Rzeczpospolita" jest tak jak pisze Velati nużąca. Z 3/4 to opisy geograficznych lokacji i bitew historycznych i tych, które mogą mieć miejsce. O ile ciekawe gdybyś przygotowywał się do dowodzenia armiami, to nie do zapamiętania dla osoby nie siedzącej w temacie geografii i historii. Już lepiej w wypadku wojny szukać konkretnych nazw i domyślać się, co dalej się może zdarzyć.
  • Odpowiedz