Aktywne Wpisy
Uriel0987 +1
Kto chce linka?
#cloutmma
#cloutmma
Ale jestem #!$%@?, czasem mi się przypominają moje zajawki i słomiany zapał, to aż mnie skręca. Robilam wszystko, boks, perkusja, strzelanie, gitara, malowanie, rzeźbienie, lepienie, #!$%@? muje dzikie węże, wszystko to znam tak na 10%. Jestem zażenowana samą sobą.
Tagliatelle z łososiem w sosie ze szpinakiem, serem pleśniowym.
Potrzebne składniki to:
- makaron Tagliatelle (użyj taki jak lubisz),
- szpinak,
- łosoś świeży minimum 200g (może być wędzony na ciepło)
- pesto z bazylią,
- ser z niebieską pleśnią (ja użyłem 200g)
- śmietana 18% duża lub dwie małe
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wstaw wodę na makaron już na początku przygotowywania dania. Łososia pokrój na małe kawałeczki (jeżeli używasz wędzonego łososia to dodaj go na końcu gdy sos będzie prawie gotowy). Tak przygotowanego łososia wrzuć na rozgrzaną oliwę z odrobiną masła. Szpinak wrzuć po chwili. W momencie gdy łosoś jest już gotowy, a szpinak się skurczył, dodaj ser z niebieską pleśnią pokrojony w drobne kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszaj. W momencie gdy ser już prawie będzie roztopiony dodaj pesto (ja dodałem na całe danie słoiczek widoczny na zdjęciu w komentarzu, najpierw 3/4 słoiczka, a na końcu 1/4 aby smak był bardziej wyrazisty). Gdy ser się całkowicie rozpuści i wszystko masz ładnie wymieszane na patelni, dodaj śmietanę. W tym momencie energicznie mieszaj aby śmietana dobrze połączyła się z resztą dania. Taki, gotowy sos dopraw solą i pieprzem.
Makaron podawaj polany ciepłym, a nie gorącym sosem. Do dania pasuje białe, wytrawne wino.
Smacznego.
#gotujzwykopem
Wszystko widoczne na zdjęciu w całości użyłem do zrobienia dania.