Wpis z mikrobloga

Takie pytanie, bo widzę, że na głównej zrobił się sajgon.
Pijecie w #szczecin wodę bezpośrednio z kranu? Bez stosowania filtrów, brity i innych wynalazków. Pamiętam jak kilka lat temu w TV można było usłyszeć, że w mieście X woda jest tak czysta, że można ją pić z kranu ale reszta kraju jest daleko w tyle żeby to było możliwe. Od kilku lat coraz rzadziej jestem na miejscu ale myślałem, że nic się nie zmieniło, bo nie widziałem u żadnego znajomego/rodziny żeby pił wodę z kranu a teraz wychodzą akcje, żeby nie kupować wody w sklepie, skoro w kranie jest to samo ¯\_(ツ)_/¯

Pijesz kranówę?

• Tak 54.7% (70)
  • Nie 45.3% (58)

Oddanych głosów: 128

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@mamFAJNYnick: stare rury to tylko plus bo są już dawno obsadzone kamieniem.

@cadet: ja tam czasem piję, czasem nie. Zależy czy mam butelkowaną i czy mi się chce iść do sklepu.

BTW skoro jest wg ludzi niepitna i szkodliwa to dlaczego warzywa i owoce w niej myjecie?
  • Odpowiedz
@cadet mój niebieski pije i ma się dobrze, ostatnio też chyba na mmszczecin ktoś zapewnial że woda w Szczecinie jest doskonała. Jednak pod gorącym prysznicem czuje lekko chemiczne opary, ktoś dostrzegł to samo?
  • Odpowiedz
@t-tk wydaje mi się, że czuć to natychmiast po puszczeniu gorącej wody, no i rozpoznałabym jednak zapach swoich kosmetyków kąpielowych ¯_(ツ)_/¯ nie mniej jednak to nie musi być coś niejadalnego, bo na pewno czegoś do niej dodają w procesie uzdatniania, ale z pewnością niegroźne!
  • Odpowiedz
@typiara_z_wykopa: pewnie masz rację. Nad składem chemicznym wody się nie rozczulalem nigdy, po prostu pije jak smak jest ok. Noszenie butelek mnie wkurza, więc dla spokoju domowników kupiłem dzbanek z filtrem i teraz jestem ekopro bez plastiku.
  • Odpowiedz
@cadet: Piję butelkowaną, ale tylko dlatego, że wolę mineralną naturalnie gazowaną (nie gazowaną ale taką jakby musującą). W kranie takiej nie mam więc kupuje butelkowaną. Ale jak idę do znajomych i widzę, że mają wodę źródlaną, niegazowaną a chcę się napić wody to zawsze wybieram leję sobie kranówkę.
  • Odpowiedz
@cadet: Generalnie woda, która wychodzi ze stacji uzdatniania wody u nas jest o wiele lepszej jakości niż te źródlane w butelkach i pewnie nawet niektóre mineralne typu żywiec zdrój ;p wiem, bo byłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) pytanie kto ma nowe rury, a kto stare
  • Odpowiedz