Wpis z mikrobloga

#bagiety #policja #narkotykizawszespoko #prawo

Mireczki, czy bagietmajster może mnie tak z doopy na ulicy przeszukać bez wyraźnego powodu?
Jechałem sobie na rondzie, oni pojechali za mną, w końcu włączyli błyski, kazali zjechać. Otwieram okno, podbija gość i mówi, że kontrola drogowa, prawo jazdy i czy mam jakąś kurtkę, plecak - jeśli tak, to żeby wziąć i on zaprasza do siebie. Ja już tam obsrany jak nigdy, wiozłem pasażerów, do nich wysiadło trzech typa, pootwierali drzwi, kazali powyjmować wszystko z kieszeni i okazać dokumenty. Mnie wrzucili na pakę tej całej suki, przetrzepali kurtkę, plecak, powkładali mi łapy do kieszeni. Nic nie znaleźli, kazali wracać do auta. Po chwili kolejny bagieta podbija, otwiera drzwi, #!$%@? mi jakieś drobiazgi z bocznych kieszeni drzwi, otwiera schowki itd. W końcu kazali jechać. O co tutaj mogło chodzić? ¯\_(ツ)_/¯ Z tłumu się nie wyróżniałem, raczej wątpię, że ktoś transportowałby narkołyki starym Oplem xD
  • 29
  • Odpowiedz
@pajonktarantula: Zacznijmy od tego, że nie mogą Cię tak przeszukać ;) Pierwsze co mówisz to żeby wypisali protokół. Trochę to trwa i większość piesków zazwyczaj popatrzy się na Ciebie z odrazą (bo znasz swoje prawa) i odpuści ;)
  • Odpowiedz
@konsonanspoznawczy: No mi jak skoczyło w tamtej chwili, to trzyma do teraz.
@2Stoned2Talk: Tak też myślałem właśnie, że nie mogą, ale generalnie nic nam nie zrobili, tylko napsuli trochę nerwów.
@WujekGraczyk: Okej, rozumiem, taką mają pracę, aczkolwiek tego samego dnia na mieście widziałem jeszcze dwie takie suki, z czego jedna stała na chodniku, z włączonymi błyskami i zaczepiali ludzi. To co, każdy nagle stał się podejrzanym?
  • Odpowiedz
@pajonktarantula: Policja nie może Cię przeszukać bo mają takie widzie misie. Istnieje takie coś jak prawo do nietykalności cielesnej i prywatności. Kontrola osobista może być wykonana tylko w uzasadnionych i wyjątkowych sytuacjach. Każda kontrola osobista (przeszukanie kieszeni, sprawdzenie plecaka, torebki, walizki, przeszukanie bagażnika bądź schowka w samochodzie) może być przeprowadzona wyłącznie jeżeli istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia czynu pod groźbą kary - czyli przestępstwa, bądź wykroczenia. W ramach standardowej kontroli nie
  • Odpowiedz
@pajonktarantula:
1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14 czynności Policji, mają prawo:
dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunków w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego:
a) w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary lub
b) w celu znalezienia:
– broni lub innych niebezpiecznych przedmiotów mogących służyć do popełnienia czynu zabronionego pod groźbą
  • Odpowiedz
@pajonktarantula: Może przeszukać Cie ale jeżeli masz kurtkę na sobie to nie może on odsłaniać zakrytych powierzchni ciała. Nie może kazać zdjąć Ci skarpetek albo spodni. A w żadnym wypadku nie może zaglądać do majtek ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zostaje mu tylko sprawdzenie kieszeni i obmacanie was po odzieży (musi być tej samej płci, np. Facet policjant nie ma prawa przeszukiwać kobiety(W MIEJSCU NIEDOSTĘPNYM DLA OSÓB
  • Odpowiedz
@Panas: Cholera wie, ale raczej nie. Auto jest na ojca, wyjeżdżałem z parkingu na rondo, a oni po prostu na nie wjeżdżali, przepuścili mnie i jechali kawałek za mną. Ja dla zmyłki skręciłem klika razy to w lewo, to w prawo, jak cały czas byli za mną to wiedziałem, że coś będzie grane.
@rockypiotr: Rozumiem, dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienia. Ciekawe dlaczego tylko mnie poprosił do "radiowozu". Koledzy
  • Odpowiedz
@rockypiotr: To dlaczego na moje pytanie o powód kontroli usłyszałem "Nie interesuj się" a na pytanie o protokół przeszukania pan mi grzecznie powiedział "Jak jesteś taki chętny to możemy na komisariacie spisać i cię dokładnie przeszukać przy okazji"
  • Odpowiedz
@pajonktarantula: w takich sytuacjach jeśli nic nie masz to przede wszystkim zadbaj o to, żeby przeszukanie nie odbywało się w miejscu publicznym(to takie, do którego może każdy wejść - więc w środku parku jest miejsce publiczne i muszą Cię ukryć), od razu informuj że masz prawo otrzymać protokół przeszukania i informujesz o tym przed przeszukaniem. To jest kilka kwestii związanych z przepisami - znasz swoje prawa to od razu jesteś
  • Odpowiedz