Wpis z mikrobloga

#sousvide Witajcie, mam pytanie odnośnie worków do gotowania, ponieważ wybór jest dość spory i nie wiem na co zwrócić uwagę, kompletuje właśnie zestaw cyrkulator + zgrzewarka i chciałbym od razu kupić wszystko, wiec pytanie jakie woreczki i jaki pojemnik bo widziałem dedykowane pojemniki do sous vide za jakieś 100zl co wydaje mi się dużo za plastikowy pojemnik?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m4ximus13: worki moletowane, specjalne do zgrzewarek. Kup Sobie najlepiej ze dwa rozmiary w zależności od potrzeb. Co do jakości to 90% dostępnych na allegro czy w sklepach internetowych prezentuje tą samą jakość. Raz mi się jakieś gorsze trafiły.

Pojemniki za 100 zł to wał na kasę. Kup zwykły poliuretanowy za parę złoty. zakoo linkował gdzieś nawet na tagu fajną ofertę.
  • Odpowiedz
  • 1
@Mirkosoft: Dzięki wielki, właśnie miałem wątpliwości co do worków, bo u mnie w robocie używają zwykłych gładkich woreczków w sous vide a wydawało mi się ze czytałem gdzieś ze nie powinny takie być:D
  • Odpowiedz
@m4ximus13: Gładkie są do pakowarek komorowych. W komorze wytwarzane jest ciśnienie które wypycha powietrze z woreczka. W pakowarkach/zgrzewarkach listwowych powietrze jest wysysane za pomocą pompki, dlatego worek musi być moletowany - czyli mieć małe rowki przez które powietrzne będzie mogło uciec. Inaczej dwie strony worka się złączą na początku i nie pozwolą odessać reszty powietrza.
  • Odpowiedz