Wpis z mikrobloga

@HarvestRain: akurat do tego cytatu chciałem się odnieść, mój dziadek w wieku 19 lat w roku 1949 został powołany do ludowego wojska polskiego, w wieku 19 lat na pewno bardzo sobie zdawał sprawę z tego jak będzie oceniany po 80 latach. I takim osoba ten Ganowicz odmawiał człowieczeństwa nazywając ich komunistami, wspaniała retoryka. No chyba że w Afryce to wyglądało jakoś inaczej w kwestii poborów do wojska itd...
  • Odpowiedz
@Ragnarokk: dokładnie o to mi chodzi, facet zabijał za pieniądze i nawet jeśli była w tym jakaś ideologia to takie frazesy jak "nie zabijałem ludzi tylko komunistów" to czcze gadanie, zabijał ludzi i tyle, być może ludzi złych i temu nie przeczę, ale być może też nie do końca świadomych tego za co i dla kogo walczą. nie mnie oceniać czasy i okoliczności jakie temu towarzyszyły więc nie będę oceniał tego
  • Odpowiedz
@Andi128: Wszystko zależy od danej osoby. W jego przypadku jak poczyta się jego życiorys to w mojej opinii miał prawo tak powiedzieć. Bolszewia ta wczesna to było ogromne zło. To zło tworzyli ludzie. I on tych ludzi którzy to zło tworzyli starał się zabijać. Mam nadzieje że już nigdy takiej bolszewii nikt nigdy nie doświadczy.
  • Odpowiedz
@Stary-Czlowiek-i-Klawiatura: walczył wynajęty przez Belgów w dopiero co uniezaleznionym od Belgijskiej okupacji Kongu po stronie człowieka który chciał wepchnąć jedna z Kongijskich prowincji w powrotną zależność od Belgi w imię własnych interesów. Bardzo antybolszewickie. Odmawianie komukolwiek człowieczeństwa jest uzasadnione tylko w jednym wypadku, jeśli świadomie wcześniej odmawiał go komuś innemu. Z tej strony patrzę na ten cytat, nie zabijał komunistów, zabijał ludzi którzy... Czy na pewno byli komunistami? Wydaje mi się
  • Odpowiedz
@Andi128: Ja się z tobą generalnie zgadzam. Odbieranie komuś człowieczeństwa ponieważ jest przykładowo komunistą z niczym dobrym się nie kojarzy. Gość jest był skrzywiony bo mu bolszewia zrobiła krzywdę i ja tego gościa rozumiem w tym sensie że jak sobie tylko poczytałem co przed, w czasie i po wojnie bolszewia wyprawiała to wiem dlaczego robił to co robił (znajdując sobie jakieś tam wytłumaczenie). Można powiedzieć, że po przeczytaniu dokonań bolszewii ja
  • Odpowiedz
@Andi128 Tak. Tu nie chodzilo o takich jak Twoj dziadek. Historie jakie odbywaly sie w Afryce to cykl nieustannych przewrotów zwiazanych z wojna o wplywy miedzy Zsrr a Usa, ktorych prowodylami byli wlasnie komunisci. A komunisci... Oni chyba sami odmawiali sobie czlowieczenstwa.
  • Odpowiedz
Można powiedzieć, że po przeczytaniu dokonań bolszewii

@Stary-Czlowiek-i-Klawiatura: Doczytaj sobie co w Kongu dokonali Belgowie, którzy typa wynajeli. Myślę ze jakby Cie to spotkało to miałbyś we dupie to czy idziesz #!$%@?ć Belgów pod tą, czy pod inna flagą.
  • Odpowiedz