Wpis z mikrobloga

Wielka prośba o pomoc przy PC (software'owej natury).

Jak nie chce Ci się czytać wstępu to przejdź od razu do drugiego akapitu.

Wstęp: Dobra mirki, sprawa jest następująca. Niedawno spierdzielił mi się komputer i to oględzinach oraz próbach naprawy doszedłem do wniosku że d--a i trzeba oddać go do serwisu. Tak też zrobiłem, z zaznaczeniem żeby nie ważyli mi się formatować dysku (bo właśnie dyski twarde mi się nie wczytywały przy starcie komputera) - obstawiałem na płytę główną. Okazało się że spalony kontroler dysków twardych. Wymienili mi, przy okazji kupiłem sobie w międzyczasie większy HDD (do 500 dokupiłem 1 TB; na tamtym miałem system i ważne rzeczy, przy niektórych nie zdążyłem zrobić backupu przed awarią) na którym stoi teraz system, ten 500 starszy jest pod pierdoły, osobno. Już mam system stabilny, sterowniki, programy, wszystko poinstalowane i jest jak należy, jednak na partycji systemowej starego dysku (part. D:) mam nadal firefoxa i sporo zakładek zapisanych których po prostu utracić nie mogę bo w cholerę pożytecznych rzeczy tam mam, a nie do wszystkiego pamiętam adres lub jak się tam dostać.

Do sedna: Mam na innej partycji (w sumie na innym dysku) Firefoxa i wszystkie jego katalogi, ale nie wiem jak przywrócić sobie z niego zakładki do obecnej instalacji (świeżej) FF'a. Pomoże ktoś? #prosba

#kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #pomocy #helpme

P.S. Sorry jak troszkę przyspamowałem tagami.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Solitary_Man: Domyślam się, zapewne wystarczy jeden plik skopiować. Nie wiem tylko który a jest ich tam trochę (starałem się dociec na logikę, ale nie pomogło jakoś).

@goblin21: W tym sęk że mam nowy kontroler dysków twardych (stary się spalił... ah te n-------i) i bez formata dysku tamtego systemu pewnie nie odpalę.
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: coś się słabo zawiera, skoro wielu obserwujących tag #stc, nie używa jednocześnie tagu #steam, bo szanują prośby innych użytkowników i po wypromowaniu tagu #stc potrafią go używać. Poza tym równie dobrze mozna interpretować #serwispc jako pomoc w takich rzeczach, co widać zresztą i nie raz jest tak interpretowane.
  • Odpowiedz
@Dawidinho8: Pliki Firefoksa siedzą w C:\Users\twojanazwa\AppData\Local\Mozilla\ i w C:\Users\twojanazwa\AppData\Roaming\Mozilla\, czyli w twoim wypadku będzie ta sama ścieżka, tylko że na D:. Przenieś oba katalogi w odpowiednie miejsca na C:\ (nie nadpisuj plików - zmień nazwę podmienianym katalogom Mozilla, na wszelki wypadek).

Miałem niedawno format Windowsa i takie przekopiowanie tych dwóch katalogów załatwiło sprawę - poza jednym dodatkiem miałem dokładnie wszystko, co przed formatem.
  • Odpowiedz
No właśnie z tym serwispc tak mi się wydawało że pod to może podpadać, no ale tagi wyedytowałem i problemu nie ma.

@Dawidinho8: ktoś kiedyś to stworzył pod śmieszne opowieści z serwisów pc, ale mylące to jest dla tych co nie znają tagu. Wyedytowanie niestety nic nie da, bo osoby obserwujące zostały wezwane, ale to nic, zdarza się :)
  • Odpowiedz