Wpis z mikrobloga

Prawyborów w opozycji i prawyborów w Koalicji Obywatelskiej nie będzie. Zgłoszą się kandydaci na prezydenta z PO. Zgłosiła się M. Kidawa-Błońska, zgłosi się Radosław Sikorski i Rafał Trzaskowski również byłby dobrym kandydatem- Sławomir Neumann w #rzeczopolityce @rzeczpospolita

Czyli kandydatura Sikorskiego zapewne przy zakulisowym wsparciu Tuska staje się coraz bardziej realna i możemy przerwać passe bezwolnych marionetek jako prezydentów, którą kontynuujemy od czasu zakończenia kadencji Kwaśniewskiego.

#polityka #neuropa #4konserwy #sikorski2020
  • 20
  • Odpowiedz
@Herubin: Nie wiem czy Sikorski jest super kandydatem, tu chodzi na kogo zagłosują największe debile. Czyli niezdecydowani wyborcy, Nie wiem jak Sikorski ich miałby do siebie przekonać i czym. Natomiast z Dudą może się utożsamiać każdy debil.
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji: Dla mnie tutaj najważniejsze jest pytanie jakie tam jeszcze wpływy ma Tusk. Od wyborów obserwuje ten temat i widzę, że z jego strony rozważane było albo startować samodzielnie albo właśnie poprzeć Sikorskiego. Pytanie tylko czy Sikorski ze słabym swoim zapleczem jest w stanie z pomocą Tuska się przebić, czy może po tych 5 latach wpływy Tuska są już za małe. Szczególnie istotne patrząc na to, że Schetyna ze swoją
  • Odpowiedz
@czerkies: Trzaskowski w tym wyścigu jest bez szans. Pewnie wystartuje głównie po to by wykorzystać sytuacje do powiększenia swoich wpływów ale nawet on sam nie bierze realnie pod uwagę możliwości startu.

@FabianBlendzior: Czy ja wiem. Mimo wszystko uważam, że społeczeństwo aż tak bardzo się nie zmieniło w ostatnich 15 latach a PO potrafiła wygrać kiedyś ignorując debili. Według mnie jej problemem nie jest brak podejścia do debili ale
  • Odpowiedz
@Herubin: Bardzo dobra analiza, ale wydaje mi sie, ze nie bierzesz pod uwage tego, że społeczeństwo jednak sie zmienilo. Zaliczyliwmy duzy regres w ciagu ostatnich ~5 lat. Nikt wczesniej nie mial takiej propagandy i partyjnych szczekaczek do dyspozycji. To odcisnelo pietno, nie tylko na pisowski beton, ale tez na mlode pokolenie.
Co nie znaczy, że Duda ma druga kadencje w kieszeni. Gdyby przed ostatnimi parlamentarnymi nie zaprosili na wiec wyborczy
  • Odpowiedz
@Herubin: Myśle, ze nie tylko o wpływy będzie to walka, ale o kształt platformy. Jeżeli teraz po tylu porządkach bezpłciowego schetyny i Kopacz ludzie wewnątrz platformy nie wymusza zmian to będzie to oznaczało tylko tyle, ze platforma nadal będzie partia leśnych dziadków z wpływami, bez woli i pomysłu na zmianę wizerunku.
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji: Jak najbardziej. To będzie decydująca walka o to czym jest platforma choć mam wrażenie, że kwestia zmiany jest już przesądzona a walka raczej się będzie toczyć o to kształt i radykalizm samej zmiany, choć biorąc pod uwagę jak bardzo różnorodna jest mozaika PO ciężko wyczuć kto z kim ma jakie pomysły.

No i przede wszystkim w tym wszystkim kluczowe jest, czy wygrany obóz będzie to w stanie sprzedać. Przy
  • Odpowiedz
@lekkonieobecny: Sytuacja jest inna niż wtedy. Przede wszystkim niezależny prezydent nie był na rękę rządzącym, a sam Sikorski nie miał zaplecza go wspierającego. Teraz krnąbrność prezydenta i umiejętność walki na noże jest zaletą a nie wadą, choć tak naprawdę w tym wszystkim kluczowe nie będzie kto byłby lepszym prezydentem ale kogo obóz będzie silniejszy, bo jak słusznie zauważył @ZaplutyKarzelReakcji tu nie chodzi o samego Prezydenta ale o to czym
  • Odpowiedz
@Herubin: jak Kidawa albo Trzaskowki dojdą z Dudą do drugiej tury, to sorry ale mój głos idzie bez namysłu na Dudę. Gardzę pisem, ale wstawianie Trzaskowskiego czy Kidawy na prezydenta to jest kpina
  • Odpowiedz
Zaliczyliwmy duzy regres w ciagu ostatnich ~5 lat. Nikt wczesniej nie mial takiej propagandy i partyjnych szczekaczek do dyspozycji.

@vivalder: Tvp dostaje rekordowe dotacje. Gazety propisowskie też nie mają się tak dobrze. Pis umie narzucać temat i tylko tyle. Przy każdej własnej aferze, zaraz "wychodziły" dotyczące opozycji. I zamiast rządu, tłumaczyła się opozycja.....
  • Odpowiedz
@Grewest: Oczywiście, że tylko beton trzyma sie kurczowo propagandy, ale ta wiesc sie niesie przez memy i marketing szeptany. Kaczyński byc moze nie przerobi lwiej części społeczeństwa na beton, ale byc moze to, ze urobi normalsow, zeby na niego glosowali wystarczy, zeby zostal cesarzem? Mam.nadzieje, że nie i proponuje wszystkim wykopkom wyzwanie. Zachecic 2-3 osoby z posrod swoich znajomych, zeby przestali glosowac na Dudela. Bedzie tag i dzialamy!
#jeszczepolskaniezginela
  • Odpowiedz
@Herubin: Pojawiła się u mnie myśl, że #grodzki2020 w trakcie ogłaszania kandydata na marszałka senatu przez opozycje.
- podobno PiS nie miałby nic przeciwko, jakby był u nich ministrem
- uzyskał poparcie już PSL i SLD xD trochę by się wściekli pewnie xD
- też ma ten koncyliacyjno-dyplomatyczny charakter, który ma być mocną stroną MKB, ale wydaje się, że ma kręgosłup
- zarzut jaki znalazłem to to, że szpital, którym zarządzał zwiększył zadłużenie, a sam jest na pierwszej linii POKO od niedawna
- może spróbować odejść od walki na osi światopoglądowej do chociażby
  • Odpowiedz
@yeron: Jest senatorem, więc w przypadku zostania prezydentem jego mandat by wygasł i musiałyby zostać przeprowadzone nowe wybory. Ryzykowna sprawa przy braku znaczącej przewagi
  • Odpowiedz