Aktywne Wpisy

beconase +744
źródło: GxTLYkCXIAAxQla
Pobierz
smuteczek2000s +63
Siemka,
co tam u Was?
U mnie wszystko dobrze.
PS. Wydałam książkę i się cieszę. Poszły już do zainteresowanych.
co tam u Was?
U mnie wszystko dobrze.
PS. Wydałam książkę i się cieszę. Poszły już do zainteresowanych.
źródło: temp_file8737372411375079654
Pobierz

![Dziewczyny, 12 letnie, uważają ze ONLYFANS to alternatywa względem pracy [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/8bc6c9a669e7152b628112593eb436258572843d0b16bc0284013118f71d086a,q80.jpg)

Jeśli na 1% z nich powstanie życie, a 1% z tego życia ewoluuje do inteligentnej formy, to powinniśmy mieć tylko w naszej galaktyce 100,000 inteligentnych cywilizacji, a jest... cisza.
Czyli paradoks Fermiego
Które jego "rozwiązanie" jest wg was najbardziej prawdopodobne?
#pytanie #ankieta #kosmici #astronomia #ciekawostki
Nie widzimy żadnych obcych, bo...
Może porostu nasze wynalazki i sposoby komunikacji są tak różne że nie widzimy hałasu innych a oni naszego
Co do samej teorii wielkiego filtra, bardzo polecam ten film:
Wszechświat istnieje kilkanaście miliardów lat a my teleskop wymyśliliśmy 400 lat temu, a radioteleskopy raptem kilkadziesiąt lat temu. Samo radio wymyślono 130 lat temu. Nawet gdyby ktoś próbował się z nami komunikować, to dopiero od bardzo niedawna moglibyśmy w ogóle mieć jakąkolwiek szansę się o tym dowiedzieć.
1. Każda cywilizacja się w końcu ewentualnie sama unicestwia,
2. Cywilizacje są zbyt rozrzucone po kosmosie
Oraz moje opcje:
3. Nawiązująca trochę do odp nr 1 czyli w każdym systemie dochodzi do naturalnych zjawisk, że istnienie na takiej planecie, na której mogłoby się rozwinąć życie jest niemożliwe ze względu na zmianę warunków
Komentarz usunięty przez autora
@Atreyu: znam to i właśnie bardzo bym chciał dożyć do misji na Europę albo Enceladusa. Jeśli jest tam życie to trochę przypał
Komentarz usunięty przez autora