Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Co Mirki myślą o zarobkach dla młodego człowieka 23 lata bez wykształcenia wyższego. Praca polega na poruszaniu się samochodem na terenie trójmiasta i serwisowaniu urządzeń według gotowych procedur, większość czasu spędza się za kółkiem.
Osoba ta dostaje 3200 na rękę na umowie zlecenie , do dyspozycji ma nowy samochód segmentu B ( może korzystać prywatnie ile chce bez żadnych opłat) do tego służbowy nowy laptop oraz telefon służbowy.
Nie ma obowiązku aby pracował w danych godzinach. Może wybierać godziny pracy ważne aby zadania były wykonane na czas.
Premie zależnie od tego jak układa się miesiąc w ciągu ostatnich 8 miesięcy najwyższa 1000zł najmniejsza 400 i nigdy nie było miesiąca bez premii, średnio około 600zł więc tak naprawdę ma 3800 na rękę.
Praca od poniedziałku do piątku każdy weekend jest wolny. Praca średnio zajmuje 8-9 godzin dziennie ale czasami w środku tygodnia znajduje się jeden dzień gdzie nie musi ruszać się z domu.

Czy to jest uczciwa płaca, czy taka osoba może czuć się poszkodowana? Gdy wystawiłem ogłoszenie o pracę z gołą informacją o płacy bez żadnych premii dostałem masę CV ale zdarzyło się tak, że to mój znajomy wysłał jedno CV.
Mam wrażenie, że cały czas mu coś nie pasuje jeśli chodzi o te pieniądze, umowa jest podpisana na daną kwotę, otrzymuje więcej i dalej ma pretensje. Rozważam zwolnienie tego człowieka ale może to ja się mylę i w Gdańsku zarabia się więcej?
#gdansk #trojmiasto

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów

Czy te pieniądze są uczciwe?

• Tak 89.6% (112)
  • Nie 10.4% (13)

Oddanych głosów: 125

• 16
@AnonimoweMirkoWyznania: A gość dobrze wykonuje swoją pracę? Jeśli tak to zwolnienie go z tego powodu, że odpowiedział na ofertę było by frajerskim posunięciem.

Myślę, że w największych miastach jak trójmiasto zarobki w tego typu pracach są nieco wyższe. 3200 netto mogłoby być np. w Szczecinie.

Pamiętaj, że jakich zarobków nie zaoferujesz zawsze się ktoś zgłosi, tylko gdy zarobki będą niższe od rynkowych to zgłosi się więcej kandydatów, którzy będą planować cię
OP: @r4do5
Pracuje dobrze ale to ciągłe upominanie się o większe pieniądze mimo przedstawienia kwestii tak, że ma podstawę te 3200 + premie co miesiąc gdy premia jest niższa ciągle mówi, że mu mało.
Zatrudnienie tego pracownika kosztuje dużo pieniędzy a skoro zainteresowanie przy ofercie pracy za równo 3000 było tak duże, że w ciągu 3 dni dostałem z 80CV gdzie byli tam ludzie z wyższym wykształceniem np. matematycznym czy informatycznym
@AnonimoweMirkoWyznania:
Wydaje mi się, że jakbyś zaproponował najniższą krajową to też byś pewnie dostał z 10-20 cv, tylko miałbyś wśród tych ludzi wielu, którzy liczyliby po prostu na oszukanie cię w jakiś sposób.

Pracownika nie interesują twoje koszty, czy dokładasz itd., nie partycypuje w zyskach, nie partycypuje w stratach. W takich warunkach jak są, to normalne, że większość ludzi narzeka na zarobki. Pensje dla ludzi, którzy muszą się wysilić i coś
OP: @WroTaMar @blazko
Księgowa uważa, że nie ma tutaj miejsca na UOP ze względu na charakter pracy. Nie kłóciłem się z nią o to ale nie chodzi tutaj o oszczędność.
Jeśli chodzi o urlop to nie ma żadnego problemu, w wakacje chciał wyjechać na tydzień czasu to miał ten tydzień normalnie płatny.
Traktuje go tak jak sam bym chciał być traktowany jednak odczuwam dyskomfort ze względu na te żądania i upominanie