Wpis z mikrobloga

#windowsserver #windows #komputery

Mirki. Chcę ogarnąć ograniczenia dla grup. Robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem na stronie pasjainformatyki. Wprowadziłem ograniczenia dostępu do panelu sterowania i blokadę zmiany tapety. Zrobiłem gpupdate /forece. Mimo to, każdy użytkownik po zalogowaniu ma dostęp do tych zablokowanych opcji.

Ktoś podpowie na czym polega knyf, że nie działa?

W Zarządzanie zasadami zrobiłem nową grupę - Inf_konta. W tej grupie jest link do zasady "Ograniczenia". Te "ograniczenia" po zedytowaniu mają właśnie wyłączony dostęp do CP i zmianę tapety pulpitu.

"Ograniczenia" są filtrowane według użytkowników, których dodaję ręcznie.

Mimo to, po zalogowaniu ci użytkownicy z listy "Ograniczenia" mają dostęp do tego, do czego nie powinni mieć.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kosti9191: z perspektywy użytkownika daj gpresult /H oraz popatrz na rsop
Być może to kwestia loopback procesing - to serwer terminali?
  • Odpowiedz
serwer terminali

@Koliat: ja jestem zielonka w tych kwestiach, Windows Server 2012 xD

Co do odczekania czasu, nawet po 3 dniach użytkownikom nie uaktualniły się zasady :V
  • Odpowiedz
W Zarządzanie zasadami zrobiłem nową grupę - Inf_konta. W tej grupie jest link do zasady "Ograniczenia"

@kosti9191: 'Zasada' powinna być przypięta do OU a nie do grupy. Nie pamiętam czy to są 'ograniczenia' ustawiane dla użytkowników czy dla komputerów, w każdym razie powinna być przypięta do OU z odpowiednimi obiektami.
  • Odpowiedz
@Terkan: w zakres jest :

wyświetl linki w : cały las

Filtrowanie zabezpieczeń: Użytkownicy których dodałem ręcznie i są w w OU "Informatyka-konta"
  • Odpowiedz
@kosti9191: A dodaj grupę "Authenticated Users” lub “Domain Computers” do "Filtrowanie zabezpieczeń" co najmniej z uprawnieniem do odczytu “Read” i gpupdate /force na Windows 10 ponownie
  • Odpowiedz
@Terkan: ok spróbuję. Tak właśnie myślałem, czy oni są tam potrzebni, czy można ich wywalić, ale myślałem, że skoro zostaną, to pozostali użytkownicy też będą mieli nałożone ograniczenia.
  • Odpowiedz
@kosti9191: Z tego co znalazłem:

In June 2016, Microsoft released a security update that changes the security context with which user group policies are retrieved.

Before that update, user group policies were retrieved by using the user’s security context. After installing the update, user group policies are retrieved by using the computer’s security context.

Therefore, you should always make sure that any Group Policy in your environment could be retrieved
  • Odpowiedz