Wpis z mikrobloga

Czy JavaScript zawiera dużo charakterystycznych technik których nie ma w innych językach? Pytam bardziej z ciekawości bo widzę że aktualnie jest jednym z najbardziej popularnych języków.

Jakieś tam pojęcie powiedzmy o programowaniu mam i nie planuję przechodzić na js. Pytam tak bardziej z ciekawości, bo cały czas żyję w przeświadczeniu że w zasadzie umiejąc programować w jednym języku tak naprawdę umie się we wszystkich ;p

#programowanie #javascript #pytanie #it
  • 19
@Veni: Znaczy wiesz, ja nie twierdzę że to jest bezproblemowe ale chyba jeśli powiedzmy ktoś ogarnia np. taką np Javę to przejście na JS, czy Pythona, czy C# czy nawet coś totalnie z dupy nie jest jakoś bardzo bolesne. Bo to w końcu tylko narzędzie
@frogi16: No właśnie o tą łatwość przerzucenia mi chodzi. Z tymi wszystkimi faktycznie trochę przesadziłem. Taki skrót myślowy, chodziło mi o wszystkie z którymi miałem
@Delfin17: jak nauczysz się jednego języka to na pewno jakiś schemat myślowy będzie choć częściowo pasować do innych języków. Na pewno będzie łatwiej przejść na inny język dla kogoś takiego niż dla całkowitego świeżaka który podchodzi do tego od zera
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Delfin17: no to dalej nie do końca. SQL to całkiem co innego niż C, które jest całkiem różne od Smalltaka, który z kolei nie ma nic wspólnego z Haskellem. Różnią się całkowicie podejściem do programowania i wyuczenie się składni nic nie znaczy bez zrozumienia niuansów.
@Nizax: Nie no to wiem, pytam bardziej ogólnikowo. Pracuję już w branży prawie rok, więc tak naprawdę jestem dopiero na początku nazwijmy to "nauki" programowania. Moje pytanie wynika tylko i wyłącznie z ciekawości
@frogi16: Oczywiście ale nie chciałbym wchodzić już w takie skrajne przypadki. Bardziej porównałbym to do sytuacji czy np js różni się dużo bardziej od javy niż java od c++. I chodzi mi tylko o takie ogólne podejście programisty bez zagłębiania się w kompilacje, srodowiska uruchomieniowe itp.
Bo to w końcu tylko narzędzie

@Delfin17: Zarówno śrubokręt jak i wiertnice stosowane w przemyśle lotniczym są tylko "narzędziami". Czy łatwo z umiejętności posługiwania się jednym przejść na drugie... nie sądzę.
@Delfin17: Powiem może inaczej. Jeżeli chcemy stworzyć program, o niskim zaawansowaniu, pokroju jakiegoś prostego kalkulatora, to wtedy wybrany język nie ma znaczenia, bo opieramy się na takich samych konceptach. Natomiast jeśli myślimy o poważnych komercyjnych produktach, to każdy język ma swoje specyficzne cechy i zastosowania. Każdy język otacza się innym ekosystemem narzędzi, frameworków, bibliotek i mnóstwa innych rzeczy, które są pomocne przy jego używaniu.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Delfin17: ale to nie są skrajne przypadki, bo wszystkie te języki są lub były znane i szeroko używane. Zresztą to tylko reprezentanci pewnych grup. W ogóle nie odnosilem się też do kompilacji i środowisk obliczeniowych, tylko samego sposobu myślenia w języku. Odpal sobie obok siebie snippety we wszystkich wskazanych przeze mnie językach i spójrz jak bardzo się różnią.

Mamy pełną obiektowość, programowanie funkcyjne z rachunkiem lambda, programowanie deklaratywne, proceduralne... To coś