Wpis z mikrobloga

Znalazłem w kawałek niezłej skrętki w 100% wykonanej z miedzi i postanowiłem, że nie będę się wieczorem nudził, ale coś z tego kawałka skrętki wykombinuje. No i wpadłem na pomysł zrobienia kabla IC ze skrętki, bo akurat mialem 4 "luźne" końcówki RCA. Tak powstał ten oto twór.

Dźwięk? Nie oszukujmy się. 40cm odcinek miedziowego kabla nic nie zmieni w dźwięku. Kabel może co najwyżej dźwięk zepsuć, gdy jest źle wykonany, albo z gównianego materiału, zdecydowanie dźwięku nie poprawi. :) Ale za to mam wkońcu oryginalne kable, aby połączyć DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym, który służy mi jako zestaw "komputerowy". :)

#audi #diy #audioboners
HiFiMan - Znalazłem w kawałek niezłej skrętki w 100% wykonanej z miedzi i postanowiłe...

źródło: comment_kuH7hIsYzdGCSS4npdlafBF3VQp0uFrO.jpg

Pobierz
  • 21
@Felonious_Gru: Raczej za krótki odcinek, ale jest nieekranowany w żaden sposób, dlatego myślę nad założeniem jakiegoś małego rdzenia ferrytowego. Póki co, dźwięk się nie zmienił w porównaniu do starego IC.
@HiFiMan: No oczy mi krwawią gdy czytam takie coś! Przecież kabel to 50% dźwięku! Nie słuchałeś kabli za 5000zł to nie wiesz co piszesz...

xD

Swoją drogą jaki masz DAC i wzmacniacz słuchawkowy? Bo ja jak napiszę Ci do czego będę chciał te Sennki HD800 albo Hifimany podpiąć to się będziesz śmiał pewnie ;p
@Sergeant_Matt_Baker:

DAC to prosty, ale dobry FiiO D03K, a za amp. robi mi Moonlight v4, który napędza Sennheisery HD600. Szału nie ma, ale do grania przy przeglądaniu internetów w zupełności wystarcza. Tymbardziej, że często słucham spotify, a jak wiadomo, nawet premium nie ma szału z jakością.
@HiFiMan: Przy następnej wersji możesz spróbować zapleść okrągły ekran (taką długą skarpetkę, instrukcje znajdziesz na stronach dla dziewczyn;) a w środek włożyć pojedynczy przewód z plecionki (nie połamie się).

Przy okazji i z ciekawości, nie wyszło to trochę zbyt sztywne?
@staa: Wyszło bardzo sztywne, ale w moim przypadku jest to na plus, bo wkońcu okiełznam malutkiego DAC-a tym kablem i nie bedzie się wiercił w każdą stronę.

A co do ekranu, to w przypadku następnych eksperymentów spróbuję.
@deyna: @HiFiMan: Przyznaje się bez bicia że nie wiedziałem że coś takiego jak bezprzwodowe DACi istnieją :O

@HiFiMan: Ja mam teraz Audiotrak DX TE i na razie przez dłuższy czas Hifimany lub Sennki musiałby współpracować z tym. Za rok czy coś jak ogarnąłbym inne wydatki które będą mnie czekać to prawdopodobnie jakiś wzmacniacz lampowy bym chciał kupić.
@rationalistic: Starałem się pozostawić żyły w parach. Łacznie jest tam 16 żył, a z tego zrobiony warkocz z czterech pasm. Czyli na jedno pasmo wypadają cztery skręcone żyły. Zrobienie z tego warkocza raczej nie powinno nic zmienić w kwestii eliminowania zakłóceń.