Wpis z mikrobloga

@golowicz1000: jeśli te książki są w formacie pdf to będzie średnio, ekran 6-calowy jest zbyt mały żeby komfortowo czytać pdf-y.. oczywiście można przybliżać obraz, ale na dłuższą metę jest to dość uciążliwe. jeśli chcesz czytać pdf-y to szukaj czytników 10-calowych, np. kindle DX, ale to już są zupełnie inne przedziały cenowe, ewentualnie czytników z funkcją reflow.
@golowicz1000: nie konwertowałam nigdy ebooków z obrazkami pdf->mobi, najzwyklejsze pdf-y dają się bez problemu przekonwertować, te z obrazkami też powinny dać radę. gorzej jeśli są tam jakieś symbole matematyczne na przykład
@golowicz1000: Tak. ma swój format ale pdf też czyta - z tym, że to nie jest zbytnio wygodne. Jeżeli dany pdf nie ma osadzonych czcionek to raczej tego nie przekonwererujesz. Jeżeli chcesz sprawdzić czy dany pdf ma osadzone czcionki otwórz go w Adobe Reader, następnie File->Properties->Zakładka "Fonts" - jeżeli pole w tej zakładce będzie puste, tzn. że nie ma czcionek, tylko krzywe.
@golowicz1000: radzę poczekać do 6 września. Amazon ma wypuścić wtedy nowe wersje czytników. Stare czytniki stanieją a może pojawi się też coś godnego uwagi. Przy okazji pragnę polecić swoją stronę o eczytnikach :)
@aniu_ta: Nowy Kindle Fire jest najbardziej pewny. Prawdopodobnie będzie większy niż poprzednik. Następnym w pewności projektem jest odświeżony Kindle Touch z podświetlaniem (znanym z Nook Glow Light). Osoby, które ostatnio odsyłały Kindle Keyboard dostawały też wiadomość, że nie ma go obecnie na magazynie, co może świadczyć, że już wkrótce wejdzie coś nowego w jego miejsce. No i wszyscy maja nadzieję (ale to jest oparte tylko na domysłach), że w końcu wyjdzie
@noisy: Dosyć niedawno kupiłam sobie kindla, mam nadzieję że nie wprowadzą nic nowego i nie będę żałować, że się pośpieszyłam ;> Ale serio to ciekawe co nowego mają do zaoferowania, mnie by najbardziej ucieszył nowy klasyczny czytnik powiększony o 1-2 cale + reflow. Nie wiesz czy będzie można śledzić oficjalnie tę konferencję czy trzeba czekać na jakieś nieoficjalne artykuły już po? Nie mogę się doczekać o zaprezentują...