Mirki powiedzcie, ja jestem jakiś głupi czy o co chodzi? Zrobiłem nakrętkę w której zrobiłem dziurę o średnicy 12mm, we wnętrzu dziury na ścianie kliknąłem "thread" żeby zrobić gwint na śrubę. Zostawiłem parametry takie jak mi automatycznie dobrało czyli ISO Metric Profile M12x1,75 Potem zrobiłem słupek wysoki na 35mm i średnica na 12mm. Na zewnętrznej części znowu kliknąłem "thread" i znalazło mi takie same parametry czyli ISO Metric M12x1,75. Zrobiłem to na zewnętrznej ściance czyli teoretycznie powinna się stworzyć śruba która wkręci się w gwint o tych samych parametrach którą wcześniej utworzyłem? Bo jak to wydrukowałem to śruba jest jakby za duża i kompletnie nie wchodzi w gwint xD
osie x i z były kalibrowane, ekstruder też więc wykluczam, że wydruk się mija z parametrami z tym co zaprojektowałem program fusion360, slicer #cura jeśli ma to jakieś znaczenie
@szyx22: a wiesz może czy da się dodać jakoś luzy w Fusion 360? Jak nie to po prostu w Curze powiększę gwint o 10% względem śruby i chyba wtedy będzie ok :)
@szyx22: nie trzeba jej zmiejszac, wystarczy zlać dobrze caly wydruk i zrobic to i to w tej samej konfiguracji. 1 wkret bedzie ciezki ale jak skrecisz to raz to bedzie wykrecisz i wkrecisz w drugiej prbie luzno.
Zrobiłem nakrętkę w której zrobiłem dziurę o średnicy 12mm, we wnętrzu dziury na ścianie kliknąłem "thread" żeby zrobić gwint na śrubę. Zostawiłem parametry takie jak mi automatycznie dobrało czyli ISO Metric Profile M12x1,75
Potem zrobiłem słupek wysoki na 35mm i średnica na 12mm. Na zewnętrznej części znowu kliknąłem "thread" i znalazło mi takie same parametry czyli ISO Metric M12x1,75. Zrobiłem to na zewnętrznej ściance czyli teoretycznie powinna się stworzyć śruba która wkręci się w gwint o tych samych parametrach którą wcześniej utworzyłem? Bo jak to wydrukowałem to śruba jest jakby za duża i kompletnie nie wchodzi w gwint xD
osie x i z były kalibrowane, ekstruder też więc wykluczam, że wydruk się mija z parametrami z tym co zaprojektowałem
program fusion360, slicer #cura jeśli ma to jakieś znaczenie
#druk3d #projektowanie3d #fusion360
źródło: comment_77BQQgzYVcXbDl9VLSdNUBHPPVqLkXro.jpg
Pobierz@padobar: No problemo na enderze za 6 stów ( ͡º ͜ʖ͡º)
https://www.thingiverse.com/thing:2719586
Mój projekt cos podobnego
M12 ma skok 1,75, więc to dość znacząca różnica, która wymaga większej dokładności
próbuję teraz innch opcji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_B2YdRxFiczG4NGKiXIFc5JlKt4NTfs7P.jpg
Pobierz1 wkret bedzie ciezki ale jak skrecisz to raz to bedzie wykrecisz i wkrecisz w drugiej prbie luzno.
kalibracja druku to podstawa,, druk 0,1 minimum
źródło: comment_k8uXF2L6OstaOlc1Bnx25NEB0EW6aRTW.jpg
Pobierz