Wpis z mikrobloga

@BANANx69: to chyba ten https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/urazy-wypadki/olszowka-krowiak-podwiniety-to-grzyb-trujacy-objawy-zatrucia-olszowka-aa-86V9-7Qxm-M9cU.html

za wiki:

Grzyb trujący. Przez bardzo długi czas był uznawany za cenny grzyb jadalny i często zbierany ze względu na dobry smak, dużą wydajność i łatwość w rozpoznaniu. Jako jadalny wymieniany był w atlasach grzybów[7]. Bardzo długo, bo aż do lat 70. i 80. XX wieku uznany był za jadalny lub warunkowo jadalny[8]. Dla większości ludzi gatunek ten rzeczywiście był nieszkodliwy. Jednakże u niektórych ludzi po
@infotele: czytałem że trucizna działa bardzo podstępnie i możesz zachorować dopiero po kilku latach jedzenia

Znacznie częściej pojawiają się objawy chorobowe wywołane przez inwolutynę - inną toksyczną substancję zawartą w olszówce. W pierwszej kolejności prowadzi ona do krótkotrwałych dolegliwości żołądkowych, takich jak ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka.

Następnie przyczynia się do rozwoju zespołu hemolitycznego, czyli rozpadu czerwonych ciałek krwi, który daje objawy anemii podobnej do zespołu białaczkowego, w tym także hemoglobinurię