Wpis z mikrobloga

Sa tu jakieś akwa mirki? Jakie dwie świetlówki T5 39W powinienem kupić dla lepszego wzrostu roślin, albo wogóle jakie zestawy są najlepsze do słodkowodnego akwa takiego jak moje? Aktualnie jedna świetlówka to Sylvania Grolux, a druga jakiś no-name ( ͡° ʖ̯ ͡°) dokupić drugiego groluxa? A może do takiego zalesienia pozostaje juz tylko Co2 i oświetlenie już lepsze nie będzie? Obrazek relatywny:
#hobby #akwarystyka #oswietlenie #ryby #zwierzeta
Pobierz Plp_ - Sa tu jakieś akwa mirki? Jakie dwie świetlówki T5 39W powinienem kupić dla lep...
źródło: comment_igcBA0VOPg0Ze58zfsIgZqBKQRO7oEnp.jpg
  • 6
@Plp_: Jakimś super znawcą nie jestem ale wydaje mi się że tam za bardzo nie ma co lepiej rosnąć. To nie sa prawie tylko jakies male kryptokoryny ?
One chyba rosną dość wolno i lubią ciepło. Tak z 26 C , 0.5w na litr powinno wystarczyc.
Co2 to raczej tu za wiele nie zawojuje.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Plp_: Lepsze oświetlenie niewiele pomoże, a nawet i zaszkodzi. Rośliny potrzebują jeszcze optymalnej ilości składników odżywczych, które pobierają z podłoża jak i z tafli wody. Przy zwykłym żwirku (chyba że masz pod spodem np ziemię ogrodową) niewiele zdziałasz.
@Pogostemon: Ten żwirek powoli się w glebe zamienia bo akwa żyje już z 10 lat bez przerwy, a podłoże czyszcze tylko okazjonalnie z wierzchu. Też leje już od roku jakiś Planta Gainer Classic, oraz te słynne Co2 w plynie i w sumie nic to nie daje. Chodzi mi o to że jeszcze kilka lat temu te same rośliny rosły u mnie genialnie, nawet kwitły, a teraz to takie pytu pytu.. Może
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Plp_: Ciężko z fusów wróżyć. Jak nie rosną, to pewnie im czegoś brakuje.

bo akwa żyje już z 10 lat bez przerwy

U mnie rzadko kiedy roku dociagnie;)
@KHOT: ale to na zdjęciu to nie jest całe akwarium, nominalnie ma 300l xD Miałem kiedyś jeszcze dwa dwudziestoletnie sumiki rekinie- wtedy to dopiero była ciasnota xD