Wpis z mikrobloga

Po dłuższym użytkowaniu #mivue538 dał o sobie znać upływ czasu. Akumulator trzymał bardzo krótko, przez co uniemożliwiał prawidłowe wyłączenie się kamerki po zamknięciu samochodu. Ponadto sypała się karta SD. Kupiłem więc nowy akumulator oraz nową kartę SD, zawierającą pamięć MLC.

Niestety wymieniając akumulator uszkodziłem gniazdo karty micro SD. Jej funkcja wyrzutnika zaczęła działać zbyt dosłownie, wyrzucając kartę na kilka metrów. Musiałem więc wymienić gniazdo. Operacja wyglądała dosyć prosto.

Niestety stare gniazdo nie chciało się odlutować za pomocą gorącego powietrza. Nawet długie grzanie lutownicą hot air ustawioną na 500 stopni nie powodowało stopienia cyny. Tutaj jednak nie było scalaka w plastikowej obudowie, tylko blaszka. Na dodatek duże pola masy na płytce skutecznie odprowadzały ciepło. Nie dało się więc osiągnąć odpowiedniej temperatury na padach. Fotka poniżej, dalszy ciąg w komentarzach.
#elektronika #lutowanie
źródło: comment_kdssIAnM0gAXIFjt3h7WDlL545NWiWQI.jpg
  • 12
@zarowka12 unia nie lubi ołowiu, więc fabryki lutują cyną bezołowiową, dla maszyn to nie problem ale dla hobbystów już tak. Taki lut nie bardzo chce się roztopić tak jak "zwykły" ołowiowy. Dlatego aby sobie ułatwic życie można rozpuścić trochę cyny ołowiowej na takim lucie, dzięki czemu spoiwa mieszają się i można łatwiej roztopić problematyczny lut.