Wpis z mikrobloga

• 0
Czyli drut 4mm jest znacznie grubszy od 2,5mm? Czy widać różnicę gołym okiem? #elektryka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Ranger pytanie stąd, że przewód prowadzący do mojego mieszkania jest podejrzanie cienki (minimalnie grubszy drut od 2,5mm), a główny korek ma tylko topikowe 16A (w mieszkaniu 2x6,5A). Czy to możliwe, że mieszkanie stoi na drutach cieńszych niż 4mm? Blok z lat 70.
  • Odpowiedz
@Ranger: Możliwe, zabezpieczenie 16A jest odpowiednie dla przewodu 2,5mm2 także byłoby w sam raz w tym wypadku żeby spełnić normy. Pytanie jak wyglada Twoja umowa z tauronem na energię, czy tez się zgadza.
  • Odpowiedz
Blok z lat 70.

@Ranger: pewnie instalacja jeszcze aluminiowa :)
W blokach z tamtych czasów dawali przewody od rozdzielni w piwnicy do mieszkań 1,5mm2.
Drut 1,5 mm2 bez problemu utrzyma 16A.

Problemem może być stan instalacji elektrycznej, która ma ponad 40 lat.
  • Odpowiedz
@Mirkomil dlatego zastanawiam się caly czas jakim prawem istnieje coś takiego jak spółdzielnie XD przecież to j---e komuną na kilometr. Normalne bloki maja wspólnotę i tyle. Aż mi się przypomniało jak mieszkałem w bloku gdzie była wspólnota:
W lato co dzień nawadnianie zieleni Wejście na klatkę myte codziennie, wszystkie klatki myte dwa razy w tygodniu
2 razy w miesiącu przycinany żywopłot
W zimę sól, piasek, wszystko odsniezone
Wszelkie zgłoszenia odnośnie usterek
  • Odpowiedz
A teraz mieszkam w bloku gdzie jest spółdzielnia:

@korni007: to zależy, u mnie jest w miarę spoko
jedynie mogę narzekać na to, że instalacja elektryczna jest jak u OPa: od WLZ 1,5 mm2 miedzi, w tablicy na bezpiecznikach zamienia się w 2,5 mm2 alu
  • Odpowiedz