Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 569
KEBAB DROBIOWY W BUŁCE

DOMOWY KEBAB DROBIOWY W BUŁCE

W końcu się zabrałam za zrobienie kebaba wraz z bułką, od podstaw! :) ZAPRASZAM! :)

SKŁADNIKI:

BUŁKI:

- 500 g mąki pszennej,
- 260 ml wody,
- 160 g jogurtu naturalnego,
- 7 g drożdży instant,
- 2 łyżki oleju,
- 13 g soli,
- jajko,
- sezam, czarnuszka (opcjonalnie)

Całość wyrabiamy jak ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h, następnie formujemy koło na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie czarny sezam i czarnuszka). Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Po przestygnięciu kroimy na cztery części, a każdą przez środek, tworząc kieszonkę.

MIĘSO:

- 500 g piersi z indyka (może być inne),
- przyprawa gyros,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- słodka papryka,
- czarny pieprz,
- duża cebula

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Każdy delikatnie rozklepujemy. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i czosnkiem. Nacieramy marynatą każdy kawałek i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie przekrawamy cebulę wzdłuż i nabijamy patyczki do szaszłyków, a następnie każdy kawałek mięsa. Przykrywamy drugą połówką cebuli i kawałkiem folii aluminiowej. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu można kroić :)

WARZYWA:

- kapusta czerwona,
- kapusta pekińska,
- cebula czerwona,
- pomidor,
- ogórek,
- prażona cebulka

Warzywa kroimy (kapustę szatkujemy, ogórki w plasterki, cebulę w piórka, pomidory w ósemki), do kapusty pekińskiej dodajemy odrobinę soli i cukru i chwilę gnieciemy dłonią, aby pozbyć się goryczki. Całość delikatnie mieszamy (oprócz cebulki).

SOS CZOSNKOWY:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól

Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Gdy mamy już wszystko, wkładamy w bułkę warzywa i mięso, polewamy sosem czosnkowym, posypujemy cebulką i możemy delektować się domowym, zdrowym kebabem! :) Smacznego! :)

#gotujzwykopem #foodporn #pokazobiad
Keep_Calm - KEBAB DROBIOWY W BUŁCE 


DOMOWY KEBAB DROBIOWY W BUŁCE

W końcu się zabr...

źródło: comment_SF8UzBDobgKnzP5MKNPXYvnp37nlbvM0.jpg

Pobierz
  • 43
@BQP: @Keep_Calm:
Przyznam szczerze, ze coś w tym jest.
Odkąd odkryłam filety z podudzia kurczaka w lidlu (UK here), to na powrót zaczęłam się cieszyć „kotletami” z kurczaka.
Te z piersi były czasem zbyt suche, a te z nóżek są przepyszne. Zwłaszcza, jeśli przed panierowaniem poleżą trochę w przyprawach.
No i oczywiście odpada mrożone mięso, które traci cała wodę po odmrożeniu. Niby oczywiste, ale nie dla wszystkich.
Takie moje odkrycie
Jeżeli pieczesz w niskiej temperaturze odpowiedni czas, to nie jest suche - po to też olej dałam ;)


@Keep_Calm ale 200 stopni to nie jest niska temperatura :P ale skoro Tobie wyszło... Ta folia aluminiowa to tak po całości, dokładnie ma pokrywać?
@Keep_Calm: Jakoś ze dwa miesiące temu woziłem dziadków po okolicy i oglądaliśmy różne mieszkania. Mieszkają na wysokim piętrze budynku bez windy i ciągłe chodzenie po schodach jest dla nich co raz bardziej męczące, stąd potrzeba zmiany. Jeździłem z nimi tak parę godzin, kiedy trochę zgłodniałem. Babcia oczywiście zaproponowała herbatkę z termosu i kanapki, ale zdecydowałem się pójść na kebab. Dziadkowie siedzieli w samochodzie, a ja poszedłem zamówić cielęcinę na cienkim cieście