Aktywne Wpisy
sonig +348
Pod nazwą eska TV extra moja babcia odbierała TV Republikę, bo wujo jej zrobił, żeby odbierała. Przyjechałem z bombonierką na dzień babci, ona mi grzeje zupkę no to się wziąłem za porządki. Skończyło się eldorado, stworzyłem hasło i nawet wujo pisowiec nie pomoże. Niech se ogląda TVP, jak przez 8 ostatnich lat ( ͡º ͜ʖ͡º) #bekazpisu
placebo_ +95
pierwszy raz robię naleśniki #gotujzwykopem
DOMOWY KEBAB DROBIOWY W BUŁCE
W końcu się zabrałam za zrobienie kebaba wraz z bułką, od podstaw! :) ZAPRASZAM! :)
SKŁADNIKI:
BUŁKI:
- 500 g mąki pszennej,
- 260 ml wody,
- 160 g jogurtu naturalnego,
- 7 g drożdży instant,
- 2 łyżki oleju,
- 13 g soli,
- jajko,
- sezam, czarnuszka (opcjonalnie)
Całość wyrabiamy jak ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h, następnie formujemy koło na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie czarny sezam i czarnuszka). Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Po przestygnięciu kroimy na cztery części, a każdą przez środek, tworząc kieszonkę.
MIĘSO:
- 500 g piersi z indyka (może być inne),
- przyprawa gyros,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- słodka papryka,
- czarny pieprz,
- duża cebula
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Każdy delikatnie rozklepujemy. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i czosnkiem. Nacieramy marynatą każdy kawałek i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie przekrawamy cebulę wzdłuż i nabijamy patyczki do szaszłyków, a następnie każdy kawałek mięsa. Przykrywamy drugą połówką cebuli i kawałkiem folii aluminiowej. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu można kroić :)
WARZYWA:
- kapusta czerwona,
- kapusta pekińska,
- cebula czerwona,
- pomidor,
- ogórek,
- prażona cebulka
Warzywa kroimy (kapustę szatkujemy, ogórki w plasterki, cebulę w piórka, pomidory w ósemki), do kapusty pekińskiej dodajemy odrobinę soli i cukru i chwilę gnieciemy dłonią, aby pozbyć się goryczki. Całość delikatnie mieszamy (oprócz cebulki).
SOS CZOSNKOWY:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Gdy mamy już wszystko, wkładamy w bułkę warzywa i mięso, polewamy sosem czosnkowym, posypujemy cebulką i możemy delektować się domowym, zdrowym kebabem! :) Smacznego! :)
#gotujzwykopem #foodporn #pokazobiad
@AllOver: 1/4 kostki, czyli 25 g
@jaceks653: zawsze zostaje Ci przepis :P
Przyznam szczerze, ze coś w tym jest.
Odkąd odkryłam filety z podudzia kurczaka w lidlu (UK here), to na powrót zaczęłam się cieszyć „kotletami” z kurczaka.
Te z piersi były czasem zbyt suche, a te z nóżek są przepyszne. Zwłaszcza, jeśli przed panierowaniem poleżą trochę w przyprawach.
No i oczywiście odpada mrożone mięso, które traci cała wodę po odmrożeniu. Niby oczywiste, ale nie dla wszystkich.
Takie moje odkrycie
@Keep_Calm ale 200 stopni to nie jest niska temperatura :P ale skoro Tobie wyszło... Ta folia aluminiowa to tak po całości, dokładnie ma pokrywać?
Komentarz usunięty przez autora