Dostałem właśnie 50 dolarów napiwku za to, że zrobiłem Amerykańcowi "najlepsze Old Fashioned jakie pił w życiu". (⌐͡■͜ʖ͡■)
#!$%@?, ale się podjarałem, że akurat Amerykańcowi tak bardzo podeszło, bo oni takie koktajle to mają u siebie w każdej knajpie i kto jak kto, ale oni to się na tym znają.
@BajerOp: nie było to klasyczne old fashioned. Ja np. nie używam angostury do tego koktajlu, zawsze wolałem peychauda. Do tego mam kilka swoich samorobnych bitterow, a do tego użyłem takiego jednego, gdzie głównym składnikiem były czerwone porzeczki wędzone na dymie z drewna wiśni. (⌐͡■͜ʖ͡■)
Dodaje to bardzo subtelnej kwaskowości i posmak dymu i wiśni. Fajnie się to łączy z owocowymi bourbonami takimi jak
@BajerOp: no twist na old fashion, cala idea old fadhioned zachowana, tylko zmodyfikowane składniki. Ja tam nie lubie sie bawic w wymyslanie nowych nazw dla koktajli. Straszny chaos to wprowadza, gdzie masz tysiac nazw na jeden koktajl, ktory rozni się jednym skladnikiem.
Polecam samorobne bittery i kordiały. Mozna robic unikatowe koktajle na nich i polecam nie dzielić się przepisami z wlascicielami baru, tylko przypisac te rzeczy do siebie i zabierac je
@grzes_wykopuje: ogólnie to w Gdańsku, ale raczej rzadko bywam za barem, bo mam inne obowiązki i już bardzo rzadko stoję za barem. Mam zaprzyjaźniony lokal, gdzie mój dobry kumpel jest właścicielem i czasami mu pomagam ze szkoleniem barmanów, kartą koktajli, czy łataniem dziur w grafiku.
Raczej wolałbym nie zdradzać na wykopie, gdzie pracuje, bo z wykopkami to różnie bywa. ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@Mack_Lanegan: Duh, to jakie bary polecisz z dobrymi drinami? Kurde, w Gdańsku idealnie, no we uchyl rąbka tajemnicy, marzy mi się takie old fashioned, serio
@Mack_Lanegan: No z tymi koktajlami amerykańskimi w każdej knajpie to bym uważał, No u nich podstawowa zasada to #!$%@? syropu byleby tylko przykryć smak alko. Albo Ew piwo korzenne, w tym samym celu
@Mack_Lanegan: ja tak kiedyś miałem, jak byłem pizzermanem. w sumie robota spoko, głodnym w pracy nie jesteś. no ale #!$%@?ł mi się taki dziadek z zamówieniem - owoce morza. na cienkim cieście. no.. a jeśli nie jadłeś nigdy pizzy owoce morza na cienkim cieście, to w skrócie: ten kto to wprowadził do menu jest #!$%@? #!$%@? #!$%@?, serio. XD
masz mokre składniki.. na cienkim cieście. i weź to do pieca
@BajerOp: @Mack_Lanegan: przecież old fashioned to sposób przygotowania koktajlu, a nie same składniki. najpopularniejsza wersja to whiskey, bittersy i cukier, ale bazowym alkoholem może być cokolwiek innego.
#!$%@?, ale się podjarałem, że akurat Amerykańcowi tak bardzo podeszło, bo oni takie koktajle to mają u siebie w każdej knajpie i kto jak kto, ale oni to się na tym znają.
Czasami fajnie jest być barmanem. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#chwalesie #czujedobrzeczlowiek #koktajl #pijzwykopem #barman #barmanboners
Dodaje to bardzo subtelnej kwaskowości i posmak dymu i wiśni. Fajnie się to łączy z owocowymi bourbonami takimi jak
Polecam samorobne bittery i kordiały. Mozna robic unikatowe koktajle na nich i polecam nie dzielić się przepisami z wlascicielami baru, tylko przypisac te rzeczy do siebie i zabierac je
Raczej wolałbym nie zdradzać na wykopie, gdzie pracuje, bo z wykopkami to różnie bywa. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
masz mokre składniki.. na cienkim cieście. i weź to do pieca
Edit: jak będę w Gdańsku, to się przypomnę ;)
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora