Wpis z mikrobloga

mirki, dowiedziałem się ostatnio o bonie zasiedleniowym, orientuje się ktoś jak wyglada uzyskanie tego bonu? jestem po technikum, całe wakacje siedziałem w domu, no może jedynie jakaś praca w której mogłem sobie dorobić. Teraz planuje przeprowadzić się do Warszawy. No i mam pytanie, mogę iść sobie do Urzędu Pracy zarejestrować się jako bezrobotny i ten bon bez żadnego problemu uzyskać? #bonzasiedleniowy #bezrobocie #praca
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michal0110: tak, wiem. Dlatego przeprowadzam się do Warszawy, jest to 130 km ode mnie, wiec nie ma z tym problemu. Ktoś kiedyś pisał na wykopie, że musiał zanieść świadectwo z poprzedniej pracy, ja niestety takiej nie posiadam bo nigdy nie pracowałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Hej, u mnie w urzędzie wyglądało to tak, że musiałem być przez jakiś czas zapisany jako bezrobotny. Po 30 dniach od zapisu na bezrobocie złożyłem wniosek o wydanie bonu. Po zaakceptowaniu bonu przyszedł czas na podpisanie umowy ze starostą.Dostalem pieniądze i dopiero potem podpisałem umowę z pracodawcą. Jeżeli zrobisz na odwrót, to będziesz musiał zwracać całą kwotę.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie wyczytałem nigdzie na temat tego 30 dniowego okresu. Tak się dowiedziałem od pani w urzędzie. Musisz się zarejestrować jako bezrobotny i dopiero po jakimś czasie wystąpić o bon.
  • Odpowiedz