Ojciec dostał kilka dni temu maila z żądaniem zapłaty 550$ od ludzi którzy twierdzą że mieli dostęp do konta na poczcie Onetu. Wiadomo że to próba wyłudzenia pieniędzy ale 90% hasła się zgadza. Jak to możliwe? #bezpieczenstwo #hacking
@FirstWorldProblems: ja dostalem na stary onet to samo [ostatni rok po wielu sprawdzilem poczte], asla tam chyba akurat nie podawali ktos sie przestraszy i wysle kase
@stefan_banach: @FirstWorldProblems: na o2 też coś podobnego dostałem i że jak nie zapłacę to mają moje zdjęcia z kamerki czy coś. Niestety trafiło do spamu (#!$%@? na o2, gdzie spam hurtowo idzie normalnie do odbiorczej XD) i zobaczyłem to po roku xD
@FirstWorldProblems: Miesiąc temu też mi zhaxili pocztę na onecie. Mam wrażenie że onet popuścił szpary. Na całe szczęście tego maila nie używałem od kilku lat, służył mi tylko do konta w pewnej gierce mmo. Zorientowałem się dopiero jak nie mogłem się zalogować do gry (zmienili hasło w grze i maila).
@FirstWorldProblems: Można śmiało zignorować, przestępcy korzystają z haseł pochodzących z różnych wycieków. Jeżeli hasło z maila jest wciąż używane to zalecamy jego zmianę i rozważenie korzystania z managera haseł ( ͡°͜ʖ͡°)
#bezpieczenstwo
#hacking
@ZaufanaTrzeciaStrona
@niebezpiecznik-pl
źródło: comment_AGysE05zNCdfrnEtACsE1qONmLMr37sw.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
ktos sie przestraszy i wysle kase
mysle, ze po prostu stali sie celem wiekszego ataku.
a jakie miales tam haslo?
bo moje bylo bardzo proste. 5 liter imię 3 cyfry
to byla piersza skrzynka