Wpis z mikrobloga

Czy bezwzględny gangster może mieć sumienie? Gon to człowiek od brudnej rboty, wychowanek amerykańskiego ramienia Triady. Dotychczasową rutynę gangsterskiego żywota zakłóca jednak... wypadek przy pracy. Wydawałoby się, że wypranemu z uczuć Gonowi jedna więcej niezamierzona ofiara podczas mafijnych porachunków nie zrobi różnicy. Czy jednak na pewno? Żeby strawić nowy scenariusz Gon musi zmierzyć się z demonami przeszłości, jednocześnie decydując czy może zadośćuczynić swój błąd, przeciwstawiając się jednak wytycznym potężnej Triady.

W mojej opinii jak na standardy kina azjatyckiego do których przywykłem, nieco poniżej przeciętnej. Stricte jeżeli chodzi o wygodę oglądania, to męczyło mnie wręcz nazbyt częste tempo zmiany języków, tj. słuchanie po angielsku, tylko po to, żeby zaraz musieć po angielsku czytać, słysząc koreański, a nieraz i hiszpański. Zamysł może i dobry, jednak w niektórych scenach przekombinowali. Co więcej? Akcja, akcja, i dużo akcji. Jest ona dosyć prostolinijna, bez nagłych zwrotów. Znajdzie się jakiś plot twist tu i ówdzie, jednak nic co wystrzeliwuje z przysłowiowych kapci. Sceny strzelanin/bijatyk oraz efekty specjalne są szczególne o tyle, o ile wydają się wręcz przerysowane. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z odczuciem tak sztucznie wykreowanego napięcia, a momentami wręcz miałem wrażenie przerostu formy nad treścią. Mimo, że to kino akcji, to jednak zabrakło mi pewnej głębii do której jestem przyzwyczajony w kinie azjatyckim, niezależnie od gatunku. Wciąż jednak jest to film bijący na głowę lwią część Hollywood, ale z racji tego, że kocham kino Azjii nie jestem obiektywny. Moja ocena: neutralne 5/10.

Zapraszam to obserwowania tagu : #asiancinematics

[Akcja, Thriller] No Tears for the Dead https://www.imdb.com/title/tt3697566/

#film #kino #kinoazjatyckie #seriale

@gacek21: @Rinn: @panTralalinski: @scriptkitty: @KsiezniczkaMononoke: @Piwniczny_haker: @GARN: @jiyun: @philip_marlowe: @KartonPoMleku: @adableble: @Zdrajca_Narodowy: @Hekken: @Twinkle: @gacek21:
T.....r - Czy bezwzględny gangster może mieć sumienie? Gon to człowiek od brudnej rbo...

źródło: comment_lvT2mKpwDt9h4fVOzXBslsPyiPncjjYG.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
@gacek21: Rzeczywiście, zapomniałem. Nie zapominaj, że jestem kompletnym amatorem i zrobiłem to 1 raz. Powiem szczerze, nic wyróżniającego co zapadałoby w pamięć. Następnym razem będę zwracał uwagę mocniej na muzykę.
  • Odpowiedz
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z odczuciem tak sztucznie wykreowanego napięcia, a momentami wręcz miałem wrażenie przerostu formy nad treścią. Mimo, że to kino akcji, to jednak zabrakło mi pewnej głębii do której jestem przyzwyczajony w kinie azjatyckim, niezależnie od gatunku.

@TheAdonaiBouncer: zgadzam się
po genialnym Człowieku Znikąd zasiadłam do tego filmu pełna nadziei a dostałam kupę. Jeden z gorszych przedstawicieli kina akcji z Korei.
  • Odpowiedz