Wpis z mikrobloga

#kierowcy #samochody

Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. W tym roku zrobiłem prawko i niewiele po jego zrobieniu jeździłem samochodem bo takowego po prostu nie posiadałem. Z razji że #emigracja here czeka mnie podróż do Polski na slub kolegi. Chciałem przyjechać autem bo nie jade do uroczystośc sam a biore ze soba przyjaciółkę. Droga do miejsca docelowego to około 700 km, do tego trzeba dołozyć 200 km na przejazdy następnego dnia.
Czy uważacie że taka trasa dla niedoświadczonego kierowcy to zbyt wiele? Może podzileicie sie jakimiś radami dotyczacymi jak zorganizowac sobie takowa podróż? Od odebrania prawo jazdy pojeźdizłem moim autem które mam niecały tydzień może 5 godzin, głownie po Pradze w której mieszkam. wszelkie dobre rady mile widziane, krytyka także.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JudeMason: 700 km to dużo, nawet dla ludzi z większym stażem. Rób częste przerwy, 5 minut postoju na fajke/siku co 100-150 pozwoli walczyć ze zmeczeniem. Jedź powoli, jeżeli autostrada to setka, a na drogach jednojezdniowych tyle co na znaku. No i nie spinaj się, że ktoś Ci miga światłami i chce Cię wyprzedzić, gdybyś widział że robi się za tobą korek/wleczesz się to zjedź na chwilę na pobocze i pozwól
  • Odpowiedz
@JudeMason: bez stresu, lewym tylko wyprzedzasz i od razu na prawy- niektorzy naprawde zapierniczaja. Patrzysz w lewe lusterko zawsze, nawet jeśli nie zmieniasz pasa, musisz wiedzieć co sie dzieje dookoła Ciebie.
Nie strugaj gieroja, czujesz zmeczenie zjezdzasz na kawe herbate cokolwiek na 15 min.
Stacje paliw sa w duzych odleglosciach bedziesz mial 3 kreski szukaj bo bieda bedzie.
Generalnie ostroznie, oczy dookola glowy i na spokojnie, autorstrada nie gryzie (
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek: Zalezy jak pojadę. Jedną z mozliwości jest autostrada do Brna (D1) - jest to najszybsza trasa ale też chyba bardziej niebezpieczna z racji tego że ludzie tam na prawde zapierdzielają. Druga opcja to trasa na Kudowe zdrój i potem na Opolę, Nysę - droga jest dłuższa ale sa tam ogarniczenia do 90 km/h. Z technicznego punktu widzenia wyjazd z Pragi będzie najbardziej skomplikowany, potem wjeźdzam w zaleznosci od wyboru
  • Odpowiedz
@piszczu: to prawda, mój ojciec ostatnio jechał do mnie te 700 km a jest doświadczonym kierowcą, ponad 40 lat za kółkiem i czuł się zmęczony po przejechaniu tej trasy.
  • Odpowiedz
  • 0
@JudeMason z Pragi to Kudowy masz spoko, ale od Kudowy do Kłodzka e8 to już jest dosyć niebezpieczna trasa. Trzeba uważać i nie #!$%@?ć. Kawałek z Kłodzka do złotego stoku też jest dosyć wymagający. Od stoku do Nysy jedzie się zajebiście. Z Nysy do Opola lekka #!$%@?
  • Odpowiedz
@JudeMason: Jak uchronić się przed kim kto odwala na lewym? Jedziesz przepisowo prawym i czekasz az skonczy odwalac.
Jeszcze jedno, jak ktos z daleka odpala awaryjne to nie w geście podziekowania tylko sygnalizuje zdarzenie na drodze. Noga z gazu i patrz co sie przed Toba dzieje
  • Odpowiedz
@JudeMason: jak inni wspomnieli - oczy dookoła głowy. Wyjedź wcześniej, zeby sie nie spieszyć i nie jechać pod presją.

Na ekspresówkach/autostradach lataj lewym pasem - lewym wyprzedaj jest będzie kompletnie pusty, bo jak na lewym ktoś jedzie 150, a Ty 90 za TIRem i zmienisz pas na lewy to będzie typowe zachowanie tępego Janusza. Plus jeszcze są często sytuacje gdzie za tym szybko jadącym nic nie jechało więc Janusz na
  • Odpowiedz