Wpis z mikrobloga

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ludzie jeżdżą bez zapiętych pasów? W czym one niby przeszkadzają? Nie są zbyt "cool"?

@dolOfWK6KN: Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ludzie jeżdżą założonych kasków w samochodzie? W czym one niby przeszkadzają? Nie są zbyt "cool"?
  • Odpowiedz
@bigos555: Kask ma chronić Ciebie. Pasy chronią Ciebie i innych, bardziej mi chodzi o tych drugich. Jeśli zabijesz siebie z powodu braku pasów to mała strata, ale możesz zabić też innych.
  • Odpowiedz
@dolOfWK6KN: No to kierowca ma tu pełną władzę. Jak chce, żeby zapieli z tyłu to zapną bo ie pojedzie. To o to miałeś ból dupy? O tych niezapinających z tyłu? Dlaczego od razu nie zaznaczyłeś?
  • Odpowiedz
@bigos555: Nie, wszystkich miałem na myśli. To był tylko przykład. I kierowca nie ma pełnej władzy, bo nie może ciągle kontrolować zapiętych pasów. Wiem, bo jak byłem dzieciakiem, to jeździłem bez pasów. Gdy ktoś mi zwrócił uwagę, to zapinałem i po chwili odpinałem. Ale miałem poniżej 10 lat, poza tym był to PRL.
  • Odpowiedz
No to ci napisałem dlaczego ten przykład nie ma sensu. A pozostali nie zapinają z takich samych powodów dla jakich nie zakładasz kasku w samochodzie. Odpowie sobie dlaczego i będziesz miał gotową odpowiedź na twoje pierwsze pytanie
  • Odpowiedz
kierowca nie ma pełnej władzy, bo nie może ciągle kontrolować zapiętych pasów.

@dolOfWK6KN: A to już problem z innego zakresu. Bardziej etyczny bo chodzi o wzajemną uczciwość. Chociaż w nowych samochodach już nie ma tego problemu bo masz informację o tym które pasy są zapięte. To oto ci chodziło? O problem etyczny ludzkiej uczciwości?
  • Odpowiedz
. A pozostali nie zapinają z takich samych powodów dla jakich nie zakładasz kasku w samochodzie. Odpowiedź sobie dlaczego i będziesz miał gotową odpowiedź na twoje pierwsze pytanie

@dolOfWK6KN: Zacytuję sam siebie bo nie wiem czy nie przeoczyłeś.
  • Odpowiedz
@bigos555: Faktycznie pominąłem. Tak, ale pasy nadal chronią Ciebie i innych, jadąc z przodu bez pasów również możesz kogoś zabić. Nie wiem, po prostu nie rozumiem jak można nie zapinać pasów, narażając siebie i innych na problemy.
  • Odpowiedz
jadąc z przodu bez pasów również możesz kogoś zabić

@dolOfWK6KN: Bez przesady. Wątpię, że latające ciało kiedykolwiek zabiło kogoś postronnego. Kiedy niezapinający podają przykład tego, że ktoś spłonął w samochodzie bo miał zapięte pasy to wszyscy krzyczą, że to szansa jedna na milion. Ty podajesz przypadek tak rzadki, że pewnie się nigdy nie wydarzył. A odnośnie narażania siebie, dlaczego nie zakładasz kasku w samochodzie? Świadomie się narażasz.
  • Odpowiedz
@bigos555: Żeby kask spełniał swoją rolę, samochód musi mieć klatkę. Cywilne samochody nie mają klatki, bo jest to nieekonomiczne. Dlatego nie zakładam kasku na drogi, po których zresztą nie szaleję jak po torze, więc nie za bardzo jest mi potrzebny. Zamiast kasku mamy w samochodach poduszki powietrzne...
  • Odpowiedz
Żeby kask spełniał swoją rolę, samochód musi mieć klatkę.

@dolOfWK6KN: Bzdura. Wszędzie gdzie są imprezy sportowe z udziałem samochodów cywilnych wszyscy używają kasków mimo, że samochody nie mają klatek. Na nurburgringu jadą w kaskach i bez klatek. Niby dlaczego musi być klatka? Motocykl nie ma klatki a jakoś kask spełnia swoja rolę.

Zamiast kasku mamy w samochodach poduszki
  • Odpowiedz