Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +7
mieliscie kiedys jakies paranormalne doswiadczenia?
Zjadlem_Babcie +24
Sram na nowoczesna Polskę. Polskę uśmiechniętą (mam w dupie czy uznacie mnie według waszego widzimisię za debila). Polskę liberalną, rozmywającą więzi narodowe i społeczne, w imię promocji odklejeń psychicznych i fizycznych. Polskę która gnoi pamięć o osobach takich jak Kolbe czy członkowie rodziny Ulmów. Polskę która ceni wyżej bezpieczeństwo innych niż swoich. Pies wam buzie lizał. W końcu przegięcie sprężynę, dostaniecie nią po twarzach czego wam życzę. #polityka
#bitcoin
Możliwości zwiększenia skalowań jest trochę. Niektóre będą szybciej, niektóre później.
* Lightning Network (w sumie rozwiązuje ten problem)
* Rootstock (Smart contracty) i pracują nad Lumino
* Pewnie część optymalizacji typu Sygnatury Schnorra, większa
Przynajmniej ja to tak intuicyjnie rozumiem.
1. Sidechainy np Liquid. Pozwalają one tworzyć coś na kształt derywatywu na BTC. Czyli BTC są lockowane na stałym przeliczniku a giełda używa tokenów z sidechaina do handlu i do przesyłania. To zdaje się robi już Binance na swoim nowo powstałym rynku kontraktów, tylko oni robią to na swoim chainie, który wspiera nie tylko BTC.
2. LN mniej prawdopodobny scenariusz, bo koncepcja sieci LN nie daje 100% pewności odzyskania środków. Dużo zależy od tego jak się rozbuduje infrastruktura. Można przesyłać, no właśnie pytanie jak dużo, od usera na giełdę. Plusem
@fervi: Skalowań tak, ale żeby kupić BTC trzeba zrobić transakcję on-chain. Transakcje w warstwie LN nie wpływają na cenę.
@onebit: Nie bezpośrednio ale mają wpływ pośredni poprzez zmniejszanie ilości dostępnych do kupienia Bitconów. Jest to realny wpływ.
Na giełdzie też nie obracasz Bitcoinami, a zapisami w bazie danych
@fervi: Wiem, ale wyobraź sobie sytuację, że miliard ludzi posiada btc, realnie jednej doby tylko 0.5 mln z nich może wymienić między sobą bitcoiny on-chain(pewnie ci najbogatsi bo będzie ich stać na puszczenie z dużym fee). Wydaje mi się, że to może wpływać na płynność cen i powodować ciągłe bańki na tym rynku. Drobni posiadacze będą skazani na wieczne
1) Czemu powiedzmy tych 0.5 miliona osób może wymieniać między sobą Bitcoiny? W jakim celu?
@public_html: Tak, zmniejszają podaż.
@onebit: W celu realnego kupna i sprzedaży. Nie mówię o trzymaniu na giełdzie i obracaniu zapisami w giełdowej bazie danych.
Chyba, że o coś innego chodzi.
@fervi: Nie obojętne, bo jak ktoś kupuje bitcoina to chce mieć bitcoina na swoim portfelu sprzętowym. Żeby postawić kanał LN musisz najpierw zdobyć btc.
@atari_XE: Nie do końca rozumiem. Czyli że w przyszłości ludzi będą kupować tokeny z sidechaina potencjalnie wymienialne na btc?