Wpis z mikrobloga

Instagram.com/zobaczy.my

Porozmawiajmy o kawie

Jesteśmy przecież w jednym z krajów, który znany jest z uprawy najlepszej kawy na świecie. Co zatem sprawia, że kolumbijska kawa jest tak dobra? Temat jest bliski naszym sercom, dlatego postanowiliśmy sprawdzić u źródła i spędziliśmy ranek na jednym z ekologicznych gospodarstw w kawowym dystrykcie Kolumbii.

Istnieją trzy główne czynniki, które decydują o jakości kawy (mówimy tu o surowym produkcie, a nie o pachnącym naparze, który pijesz w domu lub lokalnej kawiarni. Na to co pijemy ma dodatkowo wpływ proces palenia, technika parzenia i sposób przechowywania). Kolumbia ma idealne położenie geograficzne do uprawy kawowca, który jest wrażliwą rośliną, potrzebującą odpowiednich warunków. Na tym tropikalnie położonym górzystym terenie panuje doskonały łagodny klimat, gleby są żyzne, a opady obfite.

Nie wystarczy jednak tylko sprzyjający klimat i teren, jeśli metody uprawy i zbioru owoców są niedbałe lub błędne. Najlepsza kawa jest uprawiana na stromych zboczach, otoczona drzewami i bananowcami - które zapewniają cień i zapobiegają wysychaniu ziarenek w gorącym słońcu - a każdy owoc jest zbierany ręcznie. To ciężka i czasochłonna praca, ale ten proces ma ogromne znaczenie. Celem jest zebranie, o ile to możliwe tylko idealnie dojrzałych, intensywnie czerwonych owoców. To właśnie one są najsłodsze.

Kawa to nie poprostu kawa. Istnieją dwa rodzaje kawowych ziaren: Arabica i Robusta (w ramach tych dwóch gatunków jest wiele odmian). Kolumbia, ze swoim doskonałym terenem i klimatem, jest jednym z niewielu krajów, które produkują 100% ziaren Arabiki, a to przekłada się na wyjątkową renomę kolumbijskiej kawy. Arabika jest bowiem powszechnie uważana za ziarna najwyższej jakości,a jej smak jest słodszy i lżejszy.

Każdy z tych elementów wpływa na smak ziaren. Dodatkowo, zależnie od uprawy, a także sposobu obróbki czy palenia, można wydobyć z nich rozmaite aromaty: owocowe, kwiatowe, czekoladowe czy korzenne.
.
.
.
#salento #colombia #visitcolombia
#permaculture #natgeotravel
#coffee #coffeeproduction #coffeebeans
#planetearth #ourplanetdaily #travelphotography
#lonelyplanet #natgeotravel #100arabica
#discovermore
Zobaczy-my - Instagram.com/zobaczy.my

Porozmawiajmy o kawie

Jesteśmy przecież w jed...

źródło: comment_1cR5sAME9UsEvTZiAYrXJ6bFSCKo1nls.jpg

Pobierz
  • 4
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zobaczy-my: i tak kupuje się najgorszy sort. U mnie w pracy chłopacy piją najtańsza kawę za 6 zł, kiedyś przyniosłem im kawę za 20zl, bo ktoś mi podarował. Nikt nie wyczuł zmiany, więc o co kaman?