Wpis z mikrobloga

Odprawa+
Wiem, że wielu nie lubi Wyborczej, ale polecam cały artykuł. Przedstawia raport NIk o tym jak się doiło podatników w państwowych spółkach w latach 2011-2017 (przez PO też). Na razie nie ma paywalla.
http://wyborcza.pl/7,155287,24985281,finansowa-bonanza-w-spolkach-skarbu-panstwa-nik-sprawdzil-odprawy.html?disableRedirects=true
#bekazpisu #bekazpo #polityka #neuropa #4konserwy
lewoprawo - Odprawa+
Wiem, że wielu nie lubi Wyborczej, ale polecam cały artykuł. Pr...

źródło: comment_Dikn6hXRSrIaI0PmexDUSELmTBTCozHQ.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BrakPomysluNaNick: No kurła rzeczywisicie. Spróbuj wejść z przez reddita. Nie wiem czemu ale wtedy nie ma paywalla:
https://www.reddit.com/r/Polska/comments/cc8le7/finansowa_bonanza_w_sp%C3%B3%C5%82kach_skarbu_panstwa_nik/

Najlepszy jest przypadek pracownika, który dostał odprawę w wysokości 7 pensji (zamiast standardowych 3). Jakie było uzasadnienie? Bo pracownik na odchodne ładnie zwrócił dokumenty, komputer, identyfikator i kartę. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: A masz subskrypcję na /r/polska ? Mnie jakoś normalnie wchodzi. Mogę Ci najwyżej wkleić brzydko sam tekst:

4 mln zł - to najwyższa łączna odprawa, którą w latach 2011-2017 otrzymał członek zarządu spółki skarbu państwa. Tak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli, do którego dotarła "Wyborcza". Według NIK-u świadczenia wypłacane zwalnianym w kontrolowanych przez państwo firmach nie miały ekonomicznego uzasadnienia.

NIK zbadał wszelkiego rodzaju odprawy i świadczenia wypłacane zwalnianym osobom na kierowniczych stanowiskach w spółkach skarbu państwa w latach 2011-2017. Kontrola objęła strategiczne spółki, takie jak KGHM, Orlen, Tauron, PKP, LOT, TVP czy PZU i PKO Bank Polski. Wniosek o jej wykonanie wyszedł od sejmowej Komisji do Spraw Energii i Skarbu Państwa. W raporcie NIK brak konkretnych nazw spółek i nazwisk jej pracowników, gdyż sprawdzane przedsiębiorstwa uznały, że dane dotyczące wynagrodzeń i odpraw są objęte tajemnicą
  • Odpowiedz