MAPA WYPADKÓW DROGOWYCH ZE SKUTKIEM ŚMIERTELNYM - WAKACJE 2019
Minął 19/72 dzień wakacji
Ten weekend był wyjątkowo rozrywkowy. Do puli ofiar ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych dołączyły aż 32 osoby! A kontrole drogowe pozwoliły złapać 843! pijanych kierowców.
Na mapie pojawiły/ło się :
9 - wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym w przeciągu ostatniej doby
Suma wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji : 151
Liczba ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji : 162
@Birbirgo13: Jest dostępna statystyka z odsianymi wynikami tylko powyżej 0.5? Za chwilę się okaże, że 90% to ludzie którzy pili dzień wcześniej albo po jednym piwie do obiadu.
@Birbirgo13: na koniec wakacji, jak połączyvie wszystkie kropki to wyjdzie napis "Bóg jest miłosierny". To taki gest ode Mnie dla was, byście pamiętali, że was kocham i czuwam.
@mirek-m: Bardzo ważne. Policja stara się z nas zrobić pijakow wsiadajacych za kółko a niski limit alkoholu służy do tego samego co zakaz posiadania narkotyków czyli pompowanie statystyk i udawanie pracy.
@KrakenFromKrakenowo: od 0,2-04 promila czyli stan po użyciu alkoholu to nie jest przestępstwo tylko wykroczenie. Stan pod wpływem (przestępstwo) zaczyna się od 0,4 promila. W całej zachodniej Europie dozwolone jest 0,5 promila (UK -0,8 !) ale Szwecja i Norwegia tez 0,2. Myślę że jeśli chodzi o Polskę decyduje mentalność naszych drogich współobywateli - gdyby podnieśli limit do 0,5, ilość kierujących złapanych w trakcie jazdy po alkoholu nie wiem czy by nie
@Birbirgo13 liczby wcale nie dziwią skoro chyba 90% użytkowników dróg nie korzysta z nich przepisowo. A dopasowanie stylu jazdy do warunków pogodowych i technicznych pojazdu oraz drogi to już w ogóle jakieś #!$%@? voodoo dla polskich kierowców. Kilka dni temu robiłem dłuższą trasę i starałem się jechać zgodnie z przepisami, to większość najchętniej zepchnęłaby mnie z drogi.
Minął 19/72 dzień wakacji
Ten weekend był wyjątkowo rozrywkowy. Do puli ofiar ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych dołączyły aż 32 osoby! A kontrole drogowe pozwoliły złapać 843! pijanych kierowców.
Na mapie pojawiły/ło się :
9 - wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym w przeciągu ostatniej doby
Suma wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji :
151
Liczba ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji :
162
Źródło - pochodzenie mapki
Źródło dodatkowych staystyk
Dlaczego mapa została podzielona w taki spodób
#smiertelnewypadki <--tag do obserwowania
#policja #polskiedrogi #wypadki #bezpiecznewakacje
https://www.dziennikwschodni.pl/radzyn-podlaski/41-latek-na-motorowerze-wjechal-pod-auto-dostawcze-zginal-na-miejscu,n,1000246190.html
@downinthedumps: Po prostu na północy prawie nikt nie mieszka ;). Południe ma po prostu duuuuużo większe natężenie ruchu i statystyka robi swoje.