Wpis z mikrobloga

czaje sie i czaje na akwarium (powrót do hobby) i chyba zrobię krewetkarium w starym akwarium 30l z pokrywą ale nie mam tam światła. Jakie oświetlenie tam wrzucić?
#akwarystyka
  • 9
  • Odpowiedz
@Zawistny_gaznik: tak tak, tylko to jest akwarium z pokrywą i wiem że najlepiej byłoby ją wyrzucić i zrobić belkę ale to sentymentalne podejście bierz górę :P Chciałbym zostawić pokrywę (po prostu to jest akwarium 30 l z pokrywą pochodzące z zestawu który kupił mi Tata gdy miałem 6 lat. Teraz po ponad 20 latach chciałbym je sobie odpalić)
  • Odpowiedz
@Zawistny_gaznik: Kompletnie się nie znam na tym i nie wiem ile musiałbym wrzucić diód itd. Technicznie poradziłbym sobie bez problemu ale nie kumam kwestii lle wat na litr, barwy światła itd ;/
  • Odpowiedz
@Zawistny_gaznik: 40x25x30 W założeniu mają tam być krewetki i jakieś mchy, ale wiadomo, światełko nie zaszkodzi mocniejsze a pewnie zryje na jakiś trawniczek itd. Na bank jeśli będa kiedyś roślinki to low tech bez co2
  • Odpowiedz
@vivanat mchy nie potrzebują mocnego światła, jak będzie za dużo to wtedy będziesz mieć problem z glonami np. Jeżeli pozbędziesz się pokrywy to kup sobie np leddy Smart 2 od Aquael, koszt około 70zl, a bardzo ładnie świeca. Jeżeli chcesz sam coś zrobić, to power led 1w wszystkie zasilane z zasilacza 350mA i proponuje takie: 1x deep red, 2x crystal blue, 4x biała 4500k i 4x biała 6500k ewentualnie możesz zamiast tych
  • Odpowiedz