Wpis z mikrobloga

@MikelThief domyślam się, że część będzie minimalizować koszty i wybierze wersję otwartą, a część będzie miała niezłą zagwozdkę czy jednak bulić za wsparcie na porządnym poziomie.
Niemniej jednak się zgadzam, też mam to gdzieś, bo siedzę w corze ( ͡º ͜ʖ͡º).
@HHHHHH: jeżeli znasz .NET to tak naprawdę nie trzeba zbyt wiele - instalacja SDK, obeznanie z CLI - proste rzeczy. w Core doszło trochę nowych, bardzo ciekawych API (np. Span, Channels) ale to co tak naprawdę się zmieniło to ASP.NET Core - i znowu, nie aż tak drastycznie (dla kogoś kto zna klasyczne MVC będzie wiele podobieństw), natomiast pod kątem samej architektury (Middleware, wbudowany kontener IoC, hosting z poziomu Kestrela itp.)
prawda jest taka, że na komercjalizacji Javy zyskują wszystkie inne technologie -

@spetz: tutaj się zgadzam

i jeżeli nowa firma pomyśli o tym czego używać komercyjnie ze wsparciem "enterprise", to być może wybierze coś darmowego co jest rozwijane przez innego giganta, a przy okazji nie trzeba bulić X$ per programistę za sprawy licencyjne.

@spetz: no ale właśnie skoro ma wybierać coś za free, a nie enterprise z kasą za licencję,
@damw widzisz, ja patrzyłem głównie na statystyki globalne, bo Polska nie jest dla mnie wyznacznikiem :).

Co do darmowej wersji - jasne ale zawsze jest niepewność odnośnie wsparcia takich projektów przez społeczność i jeżeli ktoś ma wybór wsparcia od giganta stojącego za technologią to zazwyczaj na to się decyduje.

@ibeafraidi a kto?
Co do darmowej wersji - jasne ale zawsze jest niepewność odnośnie wsparcia takich projektów przez społeczność i jeżeli ktoś ma wybór wsparcia od giganta stojącego za technologią to zazwyczaj na to się decyduje.

@spetz: no ale już pisałem kilka wiadomości temu - Open JDK tworzone jest przez Oracle - czyli dokładnie ta sama firma co odpowiada za płatne JDK o którym wspomniałeś: https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html i która odpowiada za rozwój całego języka, więc
Pobierz damw - > Co do darmowej wersji - jasne ale zawsze jest niepewność odnośnie wsparcia t...
źródło: comment_1U4uyCRPcN0hsZJ6ATgjN9s64tuCg5jP.jpg
w dużych firmach często się liczy LTS i głównie o to mi chodzi i pewnie za to będą skłonni zapłacić.

@spetz: Oracle od wersji 8 javy (jeśli się nie mylę) zmienił support dla poszczególnych wersji. 8 to LTS, 11 to LTS i następne LTS to będzie chyba 14. Natomiast od wersji 11 wprowadził dodatkowo to rozróżnienie, że 11 Oracle JDK jest płatne, natomiast 11 OpenJDK jest za darmo. Ale obydwa będą